Iako naizgled možda djeluje kao još jedan svjetski velegrad u nizu, Dubai je zapravo teško usporediti s ijednom drugom destinacijom. Od sličnih svjetskih metropola razlikuje se već u samom nastanku. Opće je poznato da se prije nešto više od 30 godina, na ovom mjestu nalazila obična pustinja. Danas ga krase najviši i najkreativniji neboderi, golf tereni, shopping centri s indoor skijalištem, zelene površine i razna čuda moderne arhitekture koja u svakom pogledu Dubai čine rajem za stanovnike i pravom turističkom mekom

dubai martina pozgaj

S kojom lakoćom zavede turiste možda najbolje ilustrira moj primjer. Nakon dva turistička posjeta ovoj pustinjskoj oazi, toliko sam se zaljubila u taj grad da sam dala sam otkaz na sigurnom radnom mjestu u Zagrebu, koje mnogim djevojkama u Lijepoj našoj djeluje kao posao i snova, i odlučila život nastaviti upravo ovdje.

Nemali broj puta čula sam od poznanika da im se Dubai ne sviđa jer je umjetan, no upravo je to njegova draž. Dubai je realizacija najbujnije ljudske mašte i živi dokaz što pomicanje granica u različitim područjima ljudskog djelovanja može napraviti. Uz, naravno, (ne)ograničene količine novca koje je je pronalazak nafte donio ovoj zemlji. Dok noću promatram velebne nebodere u Dubai Marini, ne vidim samo osvijetljene građevine, vidim milijun različitih priča, puteva i mogućnosti.
Oduvijek sam bila mišljenja da mjesto ne čine znamenitosti, već ljudi koji žive u njemu i nikad nisam voljela putovati samo da bih se slikala pored što većeg broja spomenika, već da upoznam nove ljude, kulture, običaje... Postoje zemlje koje treba posjetiti zbog njihove povijesti, one koje primamljivima čini njihova gastronomija ili pak prirodne ljepote, Dubai je pak destinacija koja će vas očarati predviđajući svaku vašu najmanju potrebu i prije no što i vama samima padne na pamet.

dubai martina pozgaj

Nedostatak povijesti nadoknadili su arhitektonskim čudesima, koja sami i dalje nastoje nadmašiti. Burj Khalifu će tako do 2020. nadmašiti nova najviša građevina na svijetu koja upravo niče ovdje.Otprilike u to vrijeme očekuju se i leteći taxiji. No bez obzira na sva čuda moderne arhitekture, detalji iz dnevnog života ono su što će vas ovdje najviše oduševiti. Izdvojit ću samo neke od njih.

dubai martina pozgaj

1. Ovo je grad u kojem nema kućnih brojeva, a ipak stignete na odredište; u njemu nitko ne zaključava kućna vrata, no pljačke i ostala razbojstva ne postoje.

2. Ovdje si mlad onoliko koliko se osjećaš. Barovi i klubovi puni su svake večeri, a za razliku od našeg noćnog života, ovdje uglavnom izlazi ekipa 30+.

3. Emirati nisu poznati po svojoj gastronomiji, zapravo teško ćete pronaći neki uistinu lokalni specijalitet, ali zato ćete ovdje naći nacionalne kuhinje zaista svih zemalja svijeta i moći svaki dan jesti nešto novo.

4. Grad je napravljen da se svi osjećaju ugodno. Ako je u tijeku Svjetsko prvenstvo u nogometu, svaki lokal će biti uređen u tom tonu. Ako je Božić, primijetit ćete to po ogromnim jelkama u Mallovima.

5. Iako je ovo meka za Influencere koji svoj Instagram feed rado ukrase slikom iz Dubaija, biti Influencer u ovom gradu više nije nimalo lako. Naime, vlasti su odlučile napraviti reda među brojnim (wannabe) Influencerima i uvesti obavezno registriranje istih. Što to konkretno znači? Ako želite zarađivati od svog profila i surađivati s brendovima, morat ćete prethodno za to ishoditi potrebnu dokumentaciju.

dubai martina pozgaj

6. Brojni naši iseljenici diljem svijeta često se žale na nedostatak društvenog života, jer u pojedinim zemljama imigranti su često stigmatizirani i nalaze se na marginama društva. Ovdje to nije slučaj iz prostog razloga što 87% stanovništva čine useljenici. Prilika za druženje i upoznavanje novih kultura u ovom melting potu sigurno ne nedostaje.

7. Dubai je poznat po Ladies Night ponudi. Ako ste žena, svaki dan možete potpuno besplatno izaći i popiti nekoliko pića. Barovi i restorani diljem grada imaju određene večeri u kojima je određena ponuda alkoholnih pića za dame besplatna. Postoje web stranice i profili društvenih mreža gdje možete doznati koja je Ladies Night ponuda aktualna koje večeri i odabrati mjesto koje vam najbolje odgovara.

8. Vikend (petak i subota u UAE) je rezerviran za bruncheve. Neograničana hrana i cuga u popodnevnim satima, najčešće na bazenu, po prihvatljivoj cijeni. Dobra glazba, opuštena atmosfera, ljetne temperature... Ovdje zaista imate osjećaj kao da ste na godišnjem odmoru koji nema kraja.

9. Ovo je zanimljivo samo za nježniji spol, ali vrijedi napomenuti. Omjer muškarci:žene je 75:25 što ga čini rajem za single cure!

10. Ima tu još dosta sitnica koje je možda smiješno spominjati, ali zaista čine da se osjećate cijenjeno, olakšaju vam život i izmame osmijeh na lice: aparat s losionom za sunčanje na javnim plažama, mini ručnici umjesto papira za brisanje ruku u WC-ima, voće koje se prodaje zapakirano po komad na kiosicma, dostava na kućnu adresu iz obližnjeg dućana, teretana i bazen kao sastavni dio svake zgrade itd.

dubai martina pozgaj

U svakom slučaju, ako još niste, svakako preporučujem da posjetite ovaj grad. To je avantura koju zasigurno nećete zaboraviti. Nesnosne ljetne vrućine ovdje traju još tokom rujna, dakle imate taman dovoljno vremena da isplanirate svoje jesenje putovanje. Vidimo se u Dubaiju!

dubai martina pozgaj

dubai martina pozgaj

Piše: Martina Požgaj

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.