Nema baš puno ljudi koji bi samo tako sjeli u jeep i uputili se na putovanje dugačko 13.500 kilometara kroz Bugarsku, Tursku, Iran... No upravo su to učinili arhitekt i fotograf Ati Salvaro te strastveni putnik i avanturist Borna Krstulović Opara, koji su proveli 24 dana na nevjerojatnom putovanju; putovanju koje ih je vodilo kroz višetisućljetnu baštinu perzijske civilizacije. Ati i Borna svoja će iskustva podijeliti s vama na raskošnom predavanju u Europskom domu u Zagrebu

putovanje perzijom

Iskonska potreba za ishodištem na misterioznom Orijentu uobličila se u kulturno-turističkom pohodu prema postojbini stare Perzije. Europski dom Zagreb domaćin je aktualne fotografske izložbe Atija Salvara "Iranom", koja je naišla na odličan prijem publike. No kako je izgledalo cijelo putovanje imat ćete prilike doživjeti ovoga petka, 27. ožujka 2015., s početkom u 18 sati.

putovanje perzijom

"Iranauti" Borna Krstulović Opara i Ati Salvaro vode vas na virtualno putovanje dugačko 13.500km, tijekom kojeg su, u 24 dana, Jeepom proputovali Bugarsku, Tursku i Iran te stigli do Kermana. Vidjet ćete ljepote tradicionalne bugarske drvene arhitekture, velebni spomenik Atatürku u Ankari, ostatke drevnih hetitskih gradova, niz divnih gradova Male Azije, hram na planini Nemrut, Vansko jezero i đir po Iranu. Ogromna zemlja, o kojoj imamo uglavnom predodžbu kao o nekakvoj zatucanoj satrapiji, najnovije je izdanje višetisućljetne perzijske civilizacije. Arheološka nalazišta ahemenidske i sasanidske Perzije, poput Persepolisa, Naqsh-e-Rostama, Pasargade, Behistuna daju ključni uvid u raskošnu perzijsku baštinu.

putovanje perzijom

putovanje perzijom

Putovanje je obuhvatilo Iran od njenih zapadnih granica, preko Perzijskog zaljeva, krajnje točke Kermana i niza gradova punih spomenika kulture, poput Isfahana, Shiraza, Yazda i Kashana, do Kaspijskog mora, vrleti sjevera i Tabriza.

putovanje perzijom

Ati Salvaro i Borna Krstulović Opara

Na povratku kroz dugu Tursku, Ati i Borna zastali su u planinskom Erzurumu, divnoj Amasyi i Istanbulu. Živjeti s predrasudama je ponekad neizbježno, ali njihovo razbijanje približava nas realnijem poimanju stvarnosti s kojom nemamo izravni dodir. Ovo je prilika za širenje vidika.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.