FlixBus surađuje s muzejima kako bi potaknuo svijest o kulturnoj baštini. Kako bi iskoristili najviše od hrvatske kulturne baštine, FlixBus te desetak muzeja Zagreba i Splita omogućili su projektom Flix & Art posebne pogodnosti na ulaznice ili suvenirnice te popuste na sljedeće putovanje FlixBusom

flix & art projekt

Kažu da su muzeji mjesta gdje se vrijeme transformiralo u prostor, a promatranje zaustavljenog vremena i pogleda prema prošlosti te onom gdje smo bili i gdje smo sada može biti prilično uzbudljivo. Uđemo li u muzej, povučemo li se par koraka unazad i prepustimo se tihom promatranju, možda nam se otvore neki novi vidici ili nam se razjasne i poslože neke stare sumnje. Posjet muzeju može višestruko djelovati na naše živote i probuditi zahvalnost za ono gdje smo sada. U bogatoj ponudi od 160 hrvatskih općih, umjetničkih, tehničkih, arheoloških, povijesnih, etnografskih, prirodoslovnih i drugih tipova muzeja teško je odlučiti se kojemu posvetiti nešto više vremena. U svakom slučaju, ne može se pogriješiti ni s jednim izborom, što je potvrdilo i gotovo 5,5 milijuna što stranih što domaćih ljubitelja muzejskih postava i izložbi.

Kako bi iskoristili najviše od hrvatske kulturne baštine, FlixBus te desetak muzeja Zagreba i Splita omogućili su projektom Flix & Art posebne pogodnosti na ulaznice ili suvenirnice te popuste na sljedeće putovanje FlixBusom. Stoga u slučaju jednodnevnog ili vikend posjeta Zagrebu ili Splitu, ljubitelji putovanja i istraživanja mogu uživati u jedinstvenim i različitim iskustvima ponude stalnih postava i drugih izložbi odabranih muzeja i galerija (Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej Mimara, Muzej mamurluka, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski školski muzej, Muzeji Ivana Meštrovića Zagreb i Split, Muzej osjeta Split, Hrvatski pomorski muzej Split). FlixBus popusti na sljedeće putovanje mogu se pronaći u svakom niže navedenom muzeju dok se posebno kreirana Flix & Art knjižica s popisom svih muzejskih pogodnosti i uputama o dobivanju istih može preuzeti 15. veljače kod prepoznatljivih FlixBus promotora koji će se kretati centralnim trgovima u pet hrvatskih gradova: Zagreb, Split, Zadar, Rijeka i Varaždin.

flix & art projekt

Tehnički muzej Nikola Tesla: Osnovan je 1954. godine po uzoru na suvremene tehničke muzeje u Europi, u stalnom postavu prezentirano je 14 tematskih cjelina s nizom podtema, a jedinstven je doživljaj razgled predmeta kao što su podmornica, avioni, tramvaj, parne lokomotive, starodobni automobili, vatrogasna vozila, parni strojevi i drugi izlošci. Posebno se ističe i spuštanje u podzemlje rudnika dugog više od 300 metara u samom centru grada, promatranje zvjezdanog svoda u Planetariju i sudjelovanje u pokusima u kabinetu Nikole Tesle. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka osiguran je popust od 10% na ulaznicu.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti: Najstariji muzej naive u svijetu osnovan 1952. godine te u svom fundusu čuva više od 1900 umjetnika – slika, kipova, crteža i grafika. Stalni postav muzeja kreiran je uz moto: Naiva kao segment moderne umjetnosti. Hrvatski muzej naivne umjetnosti izlaže osamdesetak antologijskih slika, kipova i crteža petnaest klasika hrvatske naive, od početka tridesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća. Težište je na umjetnicima proslavljene Hlebinske škole te nekolicini visoko vrednovanih nezavisnih autora. Uz njihova se djela izlažu i radovi najznačajnijih umjetnika drugih naroda i kultura. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka osigurano je 50% popusta na kupnju u muzejskoj suvenirnici.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb: Ovaj je muzej živo mjesto stvaranja, izlaganja, interpretiranja i čuvanja suvremene umjetnosti u svim njezinim pojavnostima. Cilj mu je poticati i njegovati razumijevanje suvremene umjetnosti stručnim, inovativnim i edukativnim korištenjem izložaba i zbirki, omogućujući najrazličitijim grupama posjetitelja učenje, kreativnost i jedinstven doživljaj. Kao multiprogramska ustanova posreduje baštinu i suvremenu scenu, od vizualnih preko izvedbenih do filmske umjetnosti, te je tako čini aktivnim i kritičkim dijelom zajednice. Muzej suvremene umjetnosti u svojim zbirkama ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Djela su sakupljana više od pola stoljeća – od osnutka Muzeja 1954. godine – i pokrivaju razdoblje od sredine dvadesetog stoljeća do naših dana, a rađena su u različitim medijima – slikarstvo, kiparstvo, crtež, grafika, fotografija, video, film, instalacije, internet art... Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobren je popust od 30% na posjet izložbi "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019."

flix & art projekt

Muzej Mimara: Kontinuirano već više od 30 godina središte je umjetničkog, kulturnog i društvenog života Grada Zagreba. Otvorenjem 17. srpnja 1987. javnosti je postala dostupna impozantna umjetnička zbirka, "kapitalno djelo" cjeloživotne sakupljačke djelatnosti jednoga od najvećih kolekcionara na ovim prostorima - Ante Topića Mimare. Fundus muzeja broji preko 3750 predmeta i sadrži vrhunska ostvarenja internacionalne likovne i primijenjene umjetnosti širokog vremenskog i geografskog raspona nastanka, a odlikuje se i bogatstvom zastupljenih materijala i tehnika izrade. Na tri etaže galerijskog prostora posjetitelji imaju mogućnost prošetati kroz "trodimenzionalnu likovnu enciklopediju". Fascinirani posjetitelji, opisujući svoj doživljaj muzeja, nerijetko spominju da su posjetili "Mali Louvre". Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobren je popust od 25% na redovnu cijenu ulaznice.

Muzej Mamurluka prvi je takav muzej u svijetu, a prepun je priča i objekata proizašlih iz neobičnih noći poput pedale od bicikla, plastične biljke, gitare, madraca smještenih u nekoliko prostorija koje projiciraju mamuran povratak kući iz nekog bara. U muzeju možete isprobati simulator pijane vožnje, zaigrati pijani pikado ili samo probati hodati s našim pijanim naočalama. Većina priča ispričanih kroz prostorije i objekte stižu od mnogobrojnih prijatelja, poznanika, raznih provedenih anketa, s Interneta kao i od ljudi diljem svijeta koji svoje priče i dogodovštine šalju upravo vlasnicima muzeja. Postav izložbe i priče se kroz vrijeme mijenjau no ostaju zabilježene na blogu. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka osigurana je rakija dobrodošlice.

Muzej za umjetnost i obrt osnovan je 1880. godine na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavija kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi. U 2020. godini Muzej za umjetnost i obrt obilježava 140 godina postojanja te kao najstariji i najveći muzej lijepih i primijenjenih umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj. U svojim Zbirkama baštini više stotina tisuća predmeta u vremenskom razdoblju od 13. stoljeća do danas. U Muzeju su izloženi neki od najvrjednijih umjetničkih predmeta i Zbirki u ovom dijelu Europe. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobren je popust od 50% na redovnu cijenu ulaznice.

Hrvatski školski muzej otvoren je 19. kolovoza 1901. prigodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora (HPKZ), strukovne udruge učitelja. Muzej se nalazi u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma, izgrađenoj 1889. Osnovu muzejskoga fundusa sačinjavali su predmeti s izložbi učila koje su se održale u Zagrebu 1871. i 1892. godine, a građu su darovali i mnogi učitelji, škole, nakladnici i proizvođači učila. Muzej stalnim postavom prikazuje školski sustav iz druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, a povremenim izložbama iz vlastitoga fundusa prikazuje publici ono najvažnije iz povijesti školstva u Hrvatskoj. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobreno je 50% na redovnu cijenu ulaznice, dok je za studente i umirovljenike ulaz besplatan.

flix & art projekt

Hrvatski pomorski muzej Split: Muzej istražuje, prikuplja, čuva i prezentira pomorsku baštinu hrvatske obale Jadrana, od prapovijesti do danas. Nalazi se u iznimno vrijednoj graditeljskoj cjelini – Tvrđavi Gripe, spomeniku kulture, jedinstvenom cjelovito sačuvanom fortifikacijskom objektu u Splitu, izgrađenom u 17. st. U dvorištu Tvrđave Gripe smješteni su muzejski predmeti većih dimenzija. Postav u zgradi muzeja je podijeljen u dvije izložbene cjeline: trgovačko i vojno pomorstvo. U dijelu koji predstavlja trgovačko pomorstvo možemo pratiti razvoj broda od broda na vesla preko jedrenjaka, parobroda do pojave broda na motorni pogon. U cjelini vojnog pomorstva posebno su upečatljivi primjerci najstarijih torpeda na svijetu iz tvornice u Rijeci kao i predmeti iz Viške bitke koja se dogodila 1866. godine. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobreno je 20% na redovnu cijenu ulaznice kao i u muzejskom shopu.

Muzeji Ivana Meštrovića posvećeni su očuvanju, istraživanju i promicanju djela i života Ivana Meštrovića (1883.  Vrpolje, Hrvatska – 1962. South Bend, Indiana, SAD). Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, djelovao je kao kipar, slikar, arhitekt i pisac. Svojom Darovnicom hrvatskome narodu iz 1952. godine daruje brojna remek-djela, impresivnu arhitekturu i oplemenjene prostore kojima upravljaju Muzeji Ivana Meštrovića. Sastavnice Muzeja nalaze se u njegovom domu i atelijeru u Zagrebu, obiteljskoj vili i obnovljenom renesansnom kaštilcu u Splitu te u Otavicama, rodnom kraju njegove obitelji. U ovim prostorima posjetitelji imaju priliku uživati u stotinama njegovih djela. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobren je popust od 10% na redovnu cijenu ulaznice u Atelijeru Meštrović, Zagreb te Galeriji Meštrović, Split.

Museum of Senses u Splitu posvećen je istraživanju naših glavnih osjeta - vida, sluha, njuha, opipa i osjeta ravnoteže. Na ovom mjestu osjetila prolaze kroz senzacionalnu avanturu. U muzeju se može istražiti više od 50 atrakcija. Uz zadivljujuće eksponate i senzacionalne prostore koji povezuju znanost, kreativnost i tehnologiju s mrvicom mediteranskog duha, probuditi će se sva osjetila. Tajanstveni predmeti, optičke varke, disko galaksija, najsmrljdiviji mirisi samo su dio ovog muzejskog izazova. Putnicima FlixBusa i vlasnicima letka odobreno je 20% na redovnu cijenu ulaznice kao i u muzejskom shopu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.