Kismet. Mnogi koji gledaju turske serije na malim ekranima, znat će o čemu govorim. Radi se o turskoj riječi za sudbinu. Moja sudbina, barem do sada, nije bila da živim u Istanbulu, Carigradu, Stambolu - kako god ga netko zvao - iako sam se na prvi pogled zaljubio u taj grad i to ne tako davne 2004. godine

istanbul

Kao što uvijek biva kada sa zaljubim u nešto, vraćao sam se u Istanbul mnogo puta i stalno otkrivao neka nova i uzbudljiva mjesta, a i posjećivao ona već uobičajena, standardna i za mene jako posebna. Poveo bih onda svaki put druge prijatelje, a i svoju mamu, da im pokažem kakva je to divota blizu nas i što mene čini sretnim. A to su u ovom gradu sasvim jednostavne i skromne stvari.

Istanbul je grad snova. Pogotovo za ljude s naših područja. Prije svega jer je dinamični i inspirativni velegrad s više milijuna stanovnika (točan broj se i ne zna, jer svaki dan pristižu novi stanovnici iz ostalih dijelova Turske u potrazi za svojom srećom, ali i iz drugih zemalja). Leži na predivnoj geografskoj lokaciji, na Bosporu između Mramornog i Crnog mora, na dva kontinenta – Europi i Aziji. Ima višestoljetnu povijest i oduvijek se uz ovaj grad vezala moć, trgovina, pa i neizostavna, ukusna i zavodljiva - turska hrana. Nekad se od Istanbula strahovalo, pogotovo u Europi. Danas je on mnogima iz čitavog svijeta sa svojim raznim licima vječita inspiracija za život, umjetnost, provod, ljepotu, a i arhitekturu. Istanbulčani su većinom susretljivi i otvoreni, ali i jako različiti međusobno. Neki žive brzim tempom kao u New Yorku, neki su tako easygoing da po čitav dan uživaju, čak i u poslu. Jedni su prebogati, a drugi jedva sastavljaju kraj s krajem. Većina ne zna govoriti nijedan strani jezik, ali će vam, ako imate pitanje ili molbu, pomoći rukama i pokretima ili odtrčati po nekog tko govori engleski. Često se tada onda radi o mladim, urbanim, obrazovanim ljudima – novom generacijom Turaka koja je orijentirana ka zapadu.

Posebno fascinirajuće u Istanbulu je taj nevjerojatni spoj Istoka i Zapada, u svakom smislu riječi. Ako želite shopping, imate na izbor ogromne shopping centre sa svakakvim dućanima – od Gapa pa do Armanija, po zapadnim cijenama podrazumijeva se. Ako vam je do odmaranja ili dobrog provoda u bliskoistočnom ambijentu, imate more, pješčane i betonske plaže (nisu kao na Jadranu ili Sredozemlju, odmah da znate), velike šume u okolici, dobre restorane, kafiće i nezaboravne klubove. Ako ste više duhovni i kulturni tip, posjetite neke od najljepših džamija svijeta, crkvu-džamiju-muzej Aja Sofiju, Baziliku sv. Antonija ili sinagogu. U Istanbulu su se kroz stoljeća stopile razne kulture i vjere. Samo oni koji ne znaju ili nisu shvatili, će reći da je ovo tipični muslimanski grad, što on nije. On je prije svega svjetski i razbija predrasude koje mnogi na zapadu imaju o Turcima, općenito islamu, Aziji i Bliskom istoku.

istanbul

Preporučam da Istanbul doživite na poseban način. Ako posjetite sljedećih deset mjesta, sigurno ćete otkriti njegov poseban čar i vratiti se kući puni dojmova i još jačoj želji da mu se opet brzo vratite. Jer nemoguće je sve otkriti za par dana. Godine su potrebne, mislim.

1. Polazna točka: Pera (İstiklal Caddesi) - Pera je za mene najinspirativnije mjesto Istanbula. Nekad je to bila četvrt Konstantinopola, danas je ona samo dio okruga Beyoğlu. To je boemski dio grada, na europskoj strani, u čijem centru stoji poznati i na daleko vidljivi Toranj Galata. Za vrijeme Osmanskog carstva, Pera je bila poznata kao najzapadnije područje Istanbula, prije svega zbog prelijepih gradskih vila, palača i drugih reprezentativnih zgrada, mnogih veleposlanstava i elegantnog stanovništva. Danas je ovo pravi hot spot, vruća točka svih Istanbulčana i njegovih posjetitelja. Naime, kroz dio Pere ide najvažnija gradska i ujedno pješačka ulica Istiklal Caddesi (Ulica Nezavisnosti) kojom svaki dan korača više milijuna ljudi i koja u biti nikada i ne miruje. Ovdje ćete naći najbolje kafiće i barove grada, galerije, muzeje i restorane. Uzmite hotel u Peri, jer ćete tako biti u centru zbivanja, sve vam je ispred nosa i odavde možete brže stići na sve krajeve grada. Savjeti za hotel: ugodni Pera Tulip Hotel**** (cca. 85 eura/noć, www.booking.com), jako fini Marmara Pera**** (cca. 139 eura/noć, www.hrs.de), jednostavni Silviya*** (cca. 45 eura/noć, www.hrs.de)

2. Odličan pogled: 360⁰ Istanbul - mnogi svjetski mediji su ga preporučili, pa moram i ja: 360⁰ Istanbul je restoran/kafić u İstiklalCaddesi i nalazi se na vrhu jedne mondene zgrade, tipične za četvrt Beyoğlu. Odavde vam se pruža divan pogled na čitav grad, Bospor i njegov prvi most, Aziju, povijesni dio grada Sultanahmet, Zlatni rog, Taksim te poslovni dio i elitna naselja na sjeveru grada. Možete doći tijekom dana ili navečer. Ili oba puta. Hrana je malo poskupa, iako dobra. Možete popiti kavicu, čaj ili sok. Uživat ćete, to je sigurno! Adresa: Istiklal Caddesi No:163, Mısır Apartment, 8. sprat (s liftom), Beyoğlu, www.360istanbul.com

3. Mahale pune kreativnosti i dobre hrane: Firuzağa & Cihangir - u Turskoj (kao i u Bosni) se za četvrti koristi pojam mahale. Mahale Cihangir i Firuzağa se nalaze isto u okrugu Beyoğlu, blizu Pere i poznatog trga Taksim. Posljednjih godina ove dvije mahale su se razvile u omiljeno sastajalište Istanbulske mladeži. Ovdje ćete naletiti na stare antikvarnice, romantične knjižare, namještaj i lutke na ulici, umjetnike, slavnog Nobelovca Orhana Pamuka (ukoliko budete imali sreću), hipsterske kafiće, restorane i bistroe, kreativne dućane, mačke koje traže samo jedno (a to je hrana), drugačije ljude. Tu se spojila avangarda sa starim osmanskim sjajem, osjetit ćete malo Pariza, malo Bagdada, Beiruta i New Yorka u mnogim uskim uličicama i slatkim trgovima. Cihangir i Firuzağa su moderni i emancipirani dijelovi u samom centru grada, ali van bučnih i prenapunjenih ulica punih ljudi. Ovo je mirna oaza za sve koji cijene kreativnost i opuštenost. U ulici Çukurcuma Caddesi se nalazi Pamukov „Muzej nevinosti" koji obavezno posjetite ukoliko cijenite njegovo djelo. Za dobro jelo preporučam trendseterski restoran „Otto Cihangir" (Sıraselviler cad. 66/A) u koji dolaze urbani mladi Istanbulčani. Super im je sve sa roštilja, piletina pogotovo, a i pizze (nije previše skupo)! Lokacija ove dvije mahale: http://goo.gl/maps/EH9se

4. A sad Azija: Trajektom do Kadıköya s Karaköya - nakon što ste se inspirirali u kreativnom okruženju, spustite te se od Cihangira pješke niz brdo do Bospora. Proći ćete pored šareno obojenih stepenica koje su nedavno izazvale medijsku pažnju po cijelom svijetu, jer se mislilo da su ih obojili pripadnici LGBT zajednice. Međutim stepenice su obojene od jednog inžinjera koji je jednostavno htio uljepšati sivilo betona i svog grada. Skrenite onda desno i pješačite do Karaköya, odakle možete uzeti trajekt do Azije, točnije do Kadıköya. Trajekti su u Istanbulu dio javnog gradskog prijevoza i voze u kratkim intervalima. Najbolje je da kupite sebi Istanbulcard ili takozvani Akbil koji možete nadopunjavati novcem i prilikom svakog ulaska u metro, tramvaj, bus, žičaru ili trajekt otkucati. Vožnja javnim prijevoznim sredstvima apsolutno nije skupa, jedino znaju biti prenatrpani tramvaji i busevi ljudima, ali to je dio onog istanbulskog feelinga. Barem za mene. Samo znajte da ćete se osjećati kao sardelice u konzervi. To ne važi za brod, jer na njemu ima dovoljno mjesta. Možete sjediti i uživati u Bosporu i fantastičnim pogledima na grad. Najljepše je svakako kada je toplo i lijepo vrijeme. Kada stignete na azijsku stranu, obavezno prošetajte i uzmite taksi do Bağdat Caddesi, ulice punoj trendi prodavnica i kafića. Lokacija trajektne postaje Karaköy: http://goo.gl/maps/oM5o7

istanbul

istanbul

5. Malo povijesti i luksuza: Four Seasons Istanbul at Sultanahmet - volim Four Seasons i bio sam do sada u tri: u Parizu, Milanu i Istanbulu. Ne mogu si priuštiti noćenje, ali kavu mogu. A ovdje je kava nešto posebno, a k tome vam se s terase Four Seasonsa u dijelu Sultanahmet pruža krasan pogled na prelijepu Plavu džamiju i Aja Sofiju. Ako ste u dvoje koštat će vas kava i sok negdje oko 20 eura, radnici hotela prave čitavu ceremoniju dok serviraju i ne možete da se ne osjećate posebno. Usluga im je vrhunska, a kava isto tako. Adresa: Tevkifhane Sokak No:1, Sultanahmet (http://goo.gl/maps/rf7Ao)

6. Ostavlja bez daha: Sulejmanija džamija - ova džamija nalazi se na vrhu jednog brdašca blizu Plave džamije, Four Seasonsa, Karaköya i Velikog bazara. Uvrštena je u listu svjetske baštine Unesco-a. Sagradio je najveći osmanski arhitekta Mimar Sinan po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog. Važi kao Sinanovo remek-djelo i nadahnuta je Aja Sofijom. Džamiju krasi veliki i jedinstveni unutarnji prostor s velikim kupolama i lukovima, prelijepim pločicama, ornamentima i prozorima. Glavna kupola je visoka 55 metara i široka preko 25 metara . Ispred džamije je otvoreno dvorište, a u kompleksi se nalazi i turbe (grobnica) Sulejmana Veličanstvenog. Adresa: Süleymaniye Mh., Fatih (http://goo.gl/maps/N3zGd)

7. Shopping u Kanyonu - pustite sada povijest iza sebe i okrenite se ka budućnosti. Uzmite tramvaj od Sultanahmeta do Kabataşa pa podzemni vlak do Taksima. Onda presjedite na metro M2 u pravcu Hacıosman i izađite na postaji Levent. I došli ste u jedan od najmodernijih shopping centara Turske, zvani Kanyon, koji će vas oduševiti futurističnom arhitekturom koja zaista podsjeća na kanjon, ali i Guggenheimov muzej u New Yorku. Opustite se uz Starbucks kavu i sjednite pored fontane i promatrajte urbane ljude. U jednom trenutku ćete misliti da ste u Big Apple-u. Ovdje imate skupe i malo manje skuplje dućane i dobar supermarket s bio hranom. Adresa: Buyukdere Caddesı No:185, Levent (http://goo.gl/maps/PuKFp)

8. Najviša zgrada Turske: Sapphire Istanbul - nemojte da ne odete na najvišu zgradu Turske, Sapphire Istanbul, visoku 261 metra i otvorenu prije dvije godine. Udaljena je samo jednu metro stanicu od Leventa, postaja se zove 4. Levent. Na prvim spratovima vas očekuje shopping centar s poznatim modnim brendovima, a skroz gore terasa s pogledom na čitav grad na oba kontinenta. Možete čak i da uživate u 3 D animaciji u kojoj ćete dobiti osjećaj da sami letite po Istanbulu. Adresa: Eski Büyükdere Caddesı No:1, Levent (http://goo.gl/maps/Vo0QE)

9. Šetnja dizajnerskim kvartom & vožnja žičarom - nakon Sapphirea uzmite metro nazad u centar u pravcu Sishane/Taksim i izađite na postaji Osmanbey. Tu izađite na izlaz Teşvikiye Caddesi koja se nalazi u dijelu Nişantaşı koji je poznat po dizajnerskim dućanima mladih i svjetski poznatih kreatora i skupim stanovima. Ovim kvartom hoda istanbulska elita, ali i normalna raja. Odmah do Teşvikiye Caddesi nalazi se Abdi İpekçi Caddesi, najskuplja ulica Turske, na čijem kraju vas očekuje gradska žičara (Teleferik) koja vas vozi preko Maçka parka na drugu stranu blizu trga Taksim, Beşiktaş stadiona i hotela Ritz Carlton. Lokacija žičare: http://goo.gl/maps/Lpuvz

10. Idemo na Crno more: ako putujete ljeti i ako je toplo, morate posjetiti vjerojatno najomiljeniju gradsku plažu Istanbulčana koja se nalazi u mjestu Kilyos na Crnom moru, blizu Bospora. Za to je potrebno da uzmete grupni taksi (tzv. dolmuş) od Beşiktaşa do Sarıyera pa onda drugi dolmuş do Kilyosa (vrlo povoljno, a uz to autentično). Vozit ćete se obalom Bospora i proći ćete pored lijepih krajolika i shvatit ćete ogromnu dimenziju i svestranost Istanbula. Ulaz na plažu se plaća, ali vrlo malo. Lokacija plaže: http://goo.gl/maps/LFP4u

istanbul

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.