Godišnji se odmori bliže kraju, ali ako vam je ostalo još nekoliko slobodnih dana, savjetujemo maksimum relaksacije, dobru dozu najsvježijeg alpskog zraka i pogled na prekrasne pejzaže Julijskih Alpa. Uživat ćete i napuniti baterije za novu radnu sezonu!

reisseck, austrija

Alpe su planine prelijepih pejzaža i ljeti vrlo ugodne klime, u kojima jedini problem mogu biti teški planinarski usponi. Ako vam odlazak u Julijske Alpe zbog relativno teških planinarskih uspona predstavlja nesavladiv problem, preporučamo vam austrijske Visoke Ture (Hohe Tauern) s vrhom Reisseck! Reisseck se nalazi nešto manje od 300 kilometara od Zagreba, a uspon na njega bitno olakšava sustav uspinjača te brdska željeznica.

Goetheovim putevima...

reisseck, austrija

Istočno od prijevoja Brenner koji povezuje Austriju i Italiju, najviši alpski vrhovi nalaze se u lancu Visokih Tura. Brenner je važan danas isto kao što je bio važan i u prošlosti - preko njega je na putu u Rim prešao Johann Wolfgang von Goethe 1786. godine, a danas je prometno jedan od najznačajnijih alpskih prijevoja. U Visokim Turama je austrijski najviši vrh Grossglockner, no od njega je bitno dostupniji Reisseck - vrh iznad grada Spittal an der Drau. Reisseck, visok 2965 metara, nalazi se iznad lijepe doline rijeke Möll, neposredno pokraj zanimljivog arheološkog nalazišta Danielsberg.

Alpski lunapark s prekrasnim vidicima

Ime Reisseck odnosi se na planinski lanac, njegov najviši vrh i gradić u podnožju iz kojeg uspon počinje. Reissek ja zanimljiv, dobro posjećen i popularan upravo zbog relativno jednostavnog uspona. Naime, do visine od 2300 metara posjetitelji se mogu dovesti sustavom uspinjača i brdske željeznice izgrađene u '60-im godinama za potrebe gradnje velikih akumulacijskih jezera u planini. Danas uspinjača i željeznica na Reisseck voze planinare i turiste.

reisseck, austrija

U vožnji koja traje pola sata prema jugu se otvaraju vidici, a sam uspon s vremena na vrijeme podsjeća na iskustvo luna parka - uspon naime na nekim dijelovima iznosi nevjerojatnih 82%! S gornje stanice prema dolini rijeke Möll otvaraju se prekrasni vidici. Po vedrom vremenu moguće je vidjeti vrhove talijanskih Dolomita, kao i lijepe Alpske doline. Sa sjeverne i zapadne strane nalaze se dva akumulacijska jezera koja vodom opskrbljuju elektranu Malta - čije ime nema veze sa Mediteranskom otočnom državom, već sa dolinom smještenom nešto sjevernije od Reissecka. Na Reissecku se osim lijepih pejzaža, ako imate sreće, mogu susresti i alpski svisci - veliki glodavci karakteristični za Alpe.

reisseck, austrija

Reisseck je idealno mjesto za duge šetnje u planinama, a ukoliko ste zainteresirani sa njega možete krenuti i u neke zahtjevne planinarske uspone. U Reisseck Bergrestaurantu se na terasi okrenutoj prema jugu možete relaksirati pogledom na dolinu; a ukoliko želite planinariti na raspolaganju vam je niz staza i pravaca. Kružni put oko akumulacijskog jezera Mühldorfer See otvoriti će vam nove panorame, a ukoliko ste zainteresirani možete posjetiti i unutrašnjost brane i informirati se o proizvodnji električne energije u Alpama. Zanimljivi i lijepi vrhovi u okolini Reissecka su Riekenthörl (2.525 m) i Hochkedl (2.558 m), a vrlo blizu je i alpinistički smjer "Bella Vista" koji vodi na vrh Hohe Leier (2.774 m).

Čitavim kompleksom Reisseck upravlja austrijska tvrtka za proizvodnju električne energije Verbund. Reisseck je za planinare i turiste otvoren od svibnja do listopada.

Femina preporuke:

Spittal an der Drau - dvorac Porcia, jedan od najznačajnijih renesansnih dvoraca u Austriji
Danielsberg - uzvisina u dolini rijeke Möll na čijem je vrhu lijepa crkva iz 16. stoljeća, važno arheološko nalazište
Reisseckhütte - planinarski dom blizu stanice brdske željeznice
Grosses Reisseck - 2965 metara visok vrh do kojeg vozi put označen kao 'djelomično zahtjevan označen put'
Reisseck Rundwanderweg - kružna planinarska staza oko akumulacijskih jezera

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.