Berlin nudi apsolutno jedinstveno iskustvo šopinga - a svatko tko je bio u Berlinu zna da je to - KaDeWe. Slavna berlinska robna kuća zapravo nije samo profana šoping oaza. Riječ je o istinskom povijesno-kulturnom fenomenu

kadewe berlin

Slučajno nam se, već nekoliko godina zaredom, poklopi da blagdanske dane, iz poslovnih ili privatnih razloga, provedemo u Berlinu, čudesnom gradu koji pulsira nevjerojatnom liberalnošću, šarmom i optimizmom. Gradu fenomenalne mainstream kulturne scene, underground scene, gurmanskih, arhitektonskih i šoping čuda.

Zima je u Berlinu oštra; mnogo oštrija nego npr. u Zagrebu. Ali, naravno, kada svaki trenutak želite iskoristiti kako biste upili divote grada (a ove smo godine doista imali jako malo vremena), onda vam nikakvi Celzijusi u minusu ne mogu pokvariti putni adrenalin. Sletjeli smo GermanWingsom u berlinsku zračnu luku Schönefeld, hitro sjeli u S-Bahn i dovezli se do središta zapadnog dijela grada. Ovoga smo puta odsjeli u malom modernom hotelu Motel One (Berlin Bellevue), savršenom upravo za kratko odsjedanje.

Motel One je smješten nedaleko slavne ulice Alt-Moabit, sa sjeverne strane rijeke Spree, jedna stanica S-Bahnom od velebnog berlinskog Tiergartena, odnosno dvije od Zoološkog vrta (Zoologischer Gartena)... Odabrali smo upravo Motel One jer od njega pješice relativno lako možete doći do bilo kojeg „vrućeg" turističkog punkta Berlina - šetnja po svježem zraku (oke, ipak uz koju stanicu metroa), vodi vas na Alexanderplaz, pred Brandenburška vrata, Bundestag, Reichstag, Humboldtovo sveučilište, Tiergarten...

Burna prošlost

Ovoga puta, skrušeno priznajemo, šoping nam je bio glavna preokupacija. Berlin nudi apsolutno jedinstveno iskustvo šopinga - a svatko tko je bio u Berlinu zna da je to - KaDeWe. Slavna berlinska robna kuća zapravo nije samo profana šoping oaza. Riječ je o istinskom povijesno-kulturnom fenomenu. KaDeWe - Kaufhaus des Westens - smješten je u srcu Berlina, u Tauentzienstraße 21-24 (između glasovitih trgova Wittenbergplatz i Breitscheidplatz), i do njega možete doći svim mogućim prijevoznim sredstvima. Ljepotom svoga eksterijera ostavlja bez daha, baš kao da je riječ o kakvom velebnom muzeju. Građen je početkom 20. stoljeća, otvoren 1907., i nakon londonskog Harrodsa, najveća je robna kuća u Europi.

kadewe berlin

KaDeWe je uspješno realizirani san njemačkog trgovca Adolfa Jandorfa, a velebno je zdanje projektirao slavni arhitekt Emil Schaudt. Zbog cijele profinjene aure koju nosi, KaDeWe osim kao robnu kuću, doista doživljavate kao spomenik baštine. Osobno, draži nam je i od londonskog Harrodsa i od pariških Galeries Lafayette. KaDeWe pruža iskustvo šopinga prožeto zanimljivim povijesnim kontekstom - ne zaboravimo da je 1943. potpuno uništen tijekom savezničkih zračnih napada na Berlin, da bi 1950. ponovno otvorio svoja vrata, raskošniji no ikada. Najveći porast prodaje zabilježio je u trenutku pada Berlinskog zida, imao je najveći rođendanski party na svijetu, kada je 2007. slavio svoju 100. obljetnicu, a promijenio je i nekoliko (uspješnih) investitora - trenutni je Nicolas Berggruen.

Delicije iz cijelog svijeta i čarobni ukrasi

kadewe berlin

Apsolutno najfascinantniji dio KaDeWea je tzv. Gourmet ili Food Floor. Najekskluzivnije delicije iz svih krajeva svijeta dopremaju se u hladnjake i vitrine te na police KaDeWeovog Gourmeta, s time da moramo priznati da nas je osobno najsnažnije „pogodila" ponuda sireva i čokolade te atmosfera u nekoliko barova i restorana na vrhu robne kuće, kroz čije staklene prozore vidite berlinske ulice, gradsku vrevu i nebo. U KaDeWe definitivno nemojte ulaziti gladni jer ćete pretjerati s kupnjom namirnica. Zapravo, u KaDeWeu nije teško pretjerati s kupnjom bilo čega jer način na koji je roba prezentirana i aranžirana potpuno vas zaludi i nagna da ostavite novac za stvari koje vam uopće ne trebaju.

kadewe berlin

Ovogodišnje blagdansko kićenje KaDeWea nadmašuje sva očekivanja. Nijemci inače imaju naviku da ponešto pretjeraju s kičem (koji graniči s neukusom), ali ove godine savršeno su pogodili mjeru između raskoši i decentnosti, posebno na floorovima s modnim i beauty brandovima te brandovima nakita i luksuza. Za ljubitelje brandirane robe, KaDeWe će biti pravi odabir jer na jednom mjestu možete naći najslavnije svjetske modne, beauty i lifestyle brandove - od Chanela, preko Diora, Prade, Bossa i da ne nabrajamo dalje.

kadewe berlin

Ako niste pasionirani šopingholičar, svejedno prošećite KaDeWeom jer pruža iznimno iskustvo raskoši i blještavila. Ali na jedan fini, decentni, sređeni - njemački način.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.