Kao i za svakog turista koji otiđe u Japan, i za mene uzbuđenja tijekom putovanja nisu prestajala - ispreplitanje povijesti i sadašnjosti, duhovnosti i tehnologije, tradicije i modernosti - svi ti kontrasti u Japanu imaju jednu posebnu dimenziju. Posjetila sam Tokyo (tj. njegov dio koji se zove Sagamihara), Nagoyu i Kyoto. S obzirom da smo u proljetnom duhu, ono što je sada najljepše u Japanu - jest sakura sezona - tj. cvjetanje trešnjinih stabala... Pogledajte ovu ljepotu...

japan, trešnjin cvijet

Teško je riječima opisati, pa čak i fotografijama dočarati, bajkovitu ljepotu raskoši trešnjinih cvjetova, koji niču diljem Japana već od kraja siječnja, pa sve do sredine svibnja. Ovisno o dijelu Japana u kojem se nalazite u proljeće, sakura (jap. trešnja) sezona počinje nešto ranije ili kasnije. Cvjetanje kreće na otoku Kyushu, u Okinawi, već u siječnju, nastavlja se na centralnom otoku Honshu, gdje sezona u Tokyju i Nagoyji počinje sredinom travnja, dok na otoku Sapporo trešnje cvatu tek krajem travnja i svoj puni cvat doživljavaju u svibnju.

japan, trešnjin cvijet

japan, trešnjin cvijet

Još od 8. stoljeća Japanci imaju hanami tradiciju - tradiciju piknika pod trešnjinim drvećem u proljeće, a trešnjino se drveće nalazi gotovo svuda - pred hramovima, školama, palačama, u gradskim parkovima, privatnim vrtovima... Šetnja ulicama tada je slična kakvom nestvarnom snu, posebno kad proljetni povjetarac zanjiše grane pa nježne bijele i ružičaste latice lete uokolo poput pahulja snijega. Poetičnost takvih trenutaka doista je teško pretočiti u riječi jer u tom trenutku jedino što vam preostaje jest gledati, diviti se, upijati svaku sekundu magije koju priroda stvara svojom ljepotom.

japan, trešnjin cvijet

japan, trešnjin cvijet

Dvorac Hirosaki, prefektura Aomori

japan, trešnjin cvijet

Dvorac Hirosaki, prefektura Aomori 

Na simboličkoj razini trešnja u Japanu ima vrlo duboko značenje - njena nestvarna ljepota, ali i brza smrt - simboliziraju prolaznost. S druge strane, činjenica da cvatu tako masovno i da ih toliko ima - prizivaju važnost zajedništva, solidarnosti i jedinstva. Trešnjini cvjetovi nerijetki su motivi na kimonoima, u umjetnosti, filmu, literaturi... Ako planirate putovati u Japan, svakako odaberite sezonu cvjetanja trešanja, a do tada uživajte u fotografijama. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.