Nakon dva velika priznanja na prestižnom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards, obitelj Jakončič prvi put je ispričala svoju obiteljsku priču o velikoj tradiciji i zajedništvu. Raznolika ponuda Jakončič vina, gastro specijaliteti i obilazak vinograda u Goriškim brdima dočarali su biranoj novinarskoj ekipi tipičan dan nagrađivanih vinara

vinarija jakoncic

Sama pomisao na Goriška brda u Sloveniji veže uz sebe asocijaciju dobrih vina i velike tradicije vinogradarstva. To se moglo osjetiti i na imanju nagrađivanih Jakončič vinara koji su ugostili biranu novinarsku ekipu u Kozani iznad Gorice, na graničnom području Slovenije i Italije. Bila je to prilika čuti iz prve ruke cijelu priču slovenske obitelji Jakončič. Put od lokalnih zaljubljenika u vino do uspješnih svjetskih vinara dočarali su cjelodnevnom avanturom koja je uključivala kušanje posebno odabranih vina, gastro specijalitete iz tog kraja, obilazak podruma i vinograda te samu berbu s cjelokupnom obitelji.

Već na početku druženja u Goriškim brdima moglo se vidjeti kako priča o Jakončičima nije samo priča o vrhunskim vinima nego, prije svega, priča o obitelji i zajedništvu te tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju.

“Davne 1847. godine moj djed i baka, Mihael i Carolina Jakončič počeli su s obradom svog prvog vinograda te su osnovali vinariju koja se očuvala sve do danas. Predan rad i beskrajna ljubav prema vinima prenijela se i na moje roditelje, Igora i Danicu Jakončič koji su proširili svoj klub zaljubljenika u vino i na mog brata Mitju i mene. Drago mi je što danas vinarija Jakončič ima priliku predstaviti svoja vina ali i cijeli svoj slovenski kraj u Hrvatskoj i diljem svijeta, čak do daleke Kine s kojom ostvarujemo iznimnu suradnju. Naš uspjeh je tim veći jer naša vinarija, u usporedbi s ostalim svjetskim proizvođačima, ne spada u velike globalne brendove no unatač tome prozvodi svjetski priznata vina.” izjavio je Aljoša Jakončič, vlasnik Jakončič Winery.

vinarija jakoncic

Jedno takvo vino je i Carolina Bela 2012 koja je osvojila zlatnu medalju na prestižnom Decanter World Wine Awards 2016 (DWWA). Riječ je o vrhunskom bijelom vinu koje u sebi sadrži mješavinu chardonnaya, rebule i sauvignon blanca i jedno je od najkompleksnijih Jakončič vina. Još je jedna Carolina jednako uspješna, riječ je o Carolini Rebuli iz 2013. godine koja je također dobitnica zlatne medalje te platinum priznanja na DWWA.

Tim povodom su i gosti pokazali oduševljenje vrhunskim Carolinama od kojih su kušali Carolinu Magnum 2012, Carolinu Noir Magnum 2012 i Carolinu Red Magnum 2011.

To posebno veseli obitelj Jakončič jer ime Carolina potječe od pokojne bake i nose ga samo najkvalitetnija vina što je samo jedan od načina na koji Jakončiči naglašavaju važnost uloge žene u svojoj vinarskoj obitelji.

vinarija jakoncic

Osim spomenutih Carolina, gosti su imali priliku uživati i u Mosaic brutu i Mosaic rose-u, vrhunskim pjenušcima koji se vinificiraju šampanjskom metodom. Mosaic brut temelji se na rebuli pobranoj s različitih parcela u Goriškim brdima. Specifičan je po širokom i gotovo raskošnom tijelu s jakom aromom biroša, citrusa i kruški. Nije razočarao niti sivi pinot 2015 sa svojim prepoznatljivim mirisom limuna i prženih badema.

U bogatoj ponudi Jakončiča nalaze se još od bijelih sorti chardonnay, malvazija, jakot (tokaj) te sivi pinot od kojega rade narančasto vino i izvoze ga u Kinu. Od crnih sorti u ponudi su i pinot crni, merlot i cabernet sauvignon.

Osim same berbe, gosti su na 15 hektara dugom vinogradu stekli nova znanja o značaju kvalitetne zemlje za proizvodnju vrhunskih vina. Prema riječima Jakončiča, dobra vina ne rađaju se samo u podrumu nego upravo u tom vinogradu gdje se svaka sorta nalazi na posebno za nju pogodnom terenu. Unatoč izrazito dobrom geografskom položaju, sami Jakončiči naglašavaju da je priroda čarobna i nepredvidiva te da se idealno vrijeme berbe, koja je žila kucavica svakog vinskog kalendara, može itekako dobro predvidjeti samo ako se nastoji živjeti u skladu s prirodom.

vinarija jakoncic

Zanimljiva je činjenica da cijela obitelj godišnja doba zapravo razlikuje prema rasporedu radova u vinogradu, a svaka berba upravo zbog svoje nepredvidivosti za njih je novi izazov. Unatoč velikoj ljubavi i posvećenosti prema svom vinogradu, u vinariji Jakončič, kada su u pitanju najkvalitetnija vina, priroda posljednju riječ ima upravo u podrumu. Upravo u tim podrumima u hrastovim bačvama od 600 litara dozrijeva «kraljica» vinarije Carolina Bela.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.