Bali je privlačan tijekom cijele godine, no vrhunac sezone ipak je u srpnju i kolovozu, kada je i kod nas ljeto. Godišnji odmori su pred vratima, a priča o ovom magičnom otoku bogova, hramova, rižinih polja i sretnih ljudi, sigurno će vas namamiti. Sve što prije putovanja na Bali trebate znati za vas je istražila Damjana Domanovac, glavna urednica magazina Putovanja za dvoje

bali, djeca

Miris zemlje i vlage

Put do Balija, dalekog indonežanskog otoka, započinje u Europi, na jednoj od velikih zračnih luka do kojih se dolazi letom iz Hrvatske. Najčešće je to neki od austrijskih ili njemačkih gradova, otkud nastavljate preko velikih „čvorišta" Kuala Lumpura u Maleziji ili Singapura pa do Denpasara, glavnog grada otoka Balija. Po izlasku iz aerodromske zgrade, osjetit ćete miris zemlje (neki će reći miris vlage i nisu daleko od istine, jer u zraku je zbog velike količine zelenila i visok postotak vlage), kao i miris tropa. Meni je taj miris jedan od najpoznatijih i najdražih i uvijek mi izaziva iste asocijacije - tropi, egzotika, odmor, avantura...

Urbana mjesta

Iako je Denpasar glavni grad Balija, mali postotak turista provede u njemu više dana. Tu zalaze isključivo turisti koji žele kupiti jeftino zlato (za moj ukus malo prežuto, a kažu i niske kakvoće), u ulici Jalan Hasanuddin, ili oni koji žele posjetiti lokalnu tržnicu i vidjeti sve bogatstvo egzotičnog voća, povrća i ribe, te bogatu ponudu začina. Cjenkanje je poželjno ako namjeravate kupiti i pletene košare, tekstil ili tradicionalni kostim balineških plesača. Ovdje valja istaknuti Muzej Balija kao mjesto koje čuva najveću zbirku balineških umjetnina od bronce, kamena i tekstila. Muzej je podijeljen u četiri paviljona koja su dobila ime po četiri regije: Tabanan, Karangasem, Buleleng i Timur.

Najživlji dio Balija je Kuta, prepuna hotela, restorana, barova, butika, s bogatim dnevnim i noćnim životom. Najbolji šoping je u Kuta Squereu gdje se nalazi robna kuća Matahari u kojoj možete kupiti gotovo sve. Za one koji su ipak poklonici poznatih brandova preporučam šoping- centar Kuta Galleria.

Hramovi Balija

Zaštitni znak Balija (uz rižina polja i drveni namještaj), svakako su mnogobrojni hramovi. Ima ih toliko da će vam se često pri obilasku dogoditi da pomislite da ste tu već bili. Naravno, svi su slični, jer na Baliju prevladava hinduizam, ali nekoliko njih vrijedi izdvojiti. Najveći i najpoznatiji hram je kompleks Besakih. To je kompleks od 22 hrama koji se proteže na 3 kvadratna kilometra, a smješten je na obroncima vulkana Gunung Agung. Otvoren je od 7 sati ujutro do 6 popodne, ali prije no što se uputite tamo, raspitajte se održava li se možda kakva svetkovina kojoj može prisustvovati samo lokalno stanovništvo, jer je hram tada zatvoren za turiste. Ako ga želite detaljno razgledati, pripremite se za dugo hodanje i mnoštvo stepenica. Ali nećete požaliti! I svakako ponesite sarong, jer vas u kratkim hlačama neće pustiti unutra.

bali, hram na vodi

Drugi po redu je neobični Tanah Lot. Smješten je na obali oceana gdje možete uživati u prekrasnom zalasku sunca. Čak su postavljeni i stolci kako bi turistima bilo što udobnije i kako bi im se tom prigodom mogle ponuditi razglednice, majice, suveniri i sve ostalo što djeca-prodavači mogu ponijeti u rukama. Vjerujem da nećete moći odoljeti nasmijanim licima preslatke dječice i da ćete kupiti barem razglednice. Jedan od najfascinantnijih hramova je plutajući hram Ulun Danu, koji se nalazi na planinskom jezeru Bratan. Do hrama se može doći kroz park koji krasi mnoštvo ljiljana i cvjetova kane, a još zanimljivije je do njega doći morskim putem i to veslajući. Naravno, ne veslaju turisti već domaći, a takav doživljaj koštat će vas samo koju rupiju, pa zato uživajte. 

Teško bi bilo nabrojiti sve hramove, jer su prisutni gotovo na svakom koraku. Osim javnih hramova, balinežani održavaju i tradiciju privatnih hramova, pa tako svaka kuća ima svoje malo mjesto za molitvu i prinošenje žrtvenih košarica u kojima su riža, latice cvijeća, pokoji novčić i mirisni štapić.

Druženje s majmunima i šišmišima

Jedna od aktivnosti koje me na Baliju uistinu vesele je obilazak hramova kraj kojih obitavaju majmuni. Zapravo, balinežani se ljute kada turisti takve hramove nazivaju „hramovima majmuna", no činjenica je da se oni nalaze uz šume iz kojih, u potrazi za hranom, izlaze cijele majmunske obitelji. Na ulazu u takve hramove možete kupiti vrećice s kikirikijem i njime ih hraniti, no pritom morate paziti da vam je dlan širom otvoren. Ukoliko držite stisnutu šaku, znatiželjni majmun će vam je pokušati na silu otvoriti, misleći da se u njoj skriva još poneki kikiriki. U takvim područjima naći ćete i krotitelje zmija i velikih šišmiša čija glava doseže veličinu glave vučjaka (čak mu i nalikuje), a raspon krila može biti i do dva metra. To je prilika za fotografiranje, a oni hrabriji mogu dati šišmišima i coca colu iz bočice koju naprosto obožavaju. Sve za koju rupiju!

bali, rizina polja

Plaže ili rižina polja

Ako bih trebala birati gdje ću provesti dan - na pješčanoj plaži ili zelenom rižinom polju, ovo posljednje bi uvijek prevagnulo. Plaže mogu usput spomenuti, jer one i nisu tako privlačne kao na nekim drugim destinacijama, npr. Mauricijusu, Karibima ili Francuskoj Polineziji, no indonežansko podmorje vrijedno je svakog zarona. Za ljubitelje plavih dubina ovo je pravi tropski raj. Ali rižina polja su nešto osobito i zato su moj izbor. Kažu da zelena boja smiruje i odmara, a pogled na intenzivno zelene mlade nasade riže, koji terasasto padaju stvarajući privid valova, stvarno je očaravajući. Zato nije neobično što su se najluksuzniji mali dizajnerski hoteli smjestili upravo u unutrašnjosti Ubudua i okolici, na rubu rižinih polja. Iz hotelskih infinity bazena pruža se pogled na rižine terase obrubljene redovima banana - pravi raj za istinski odmor uz (možda) dobru knjigu.

Večera na Jimbaranu

Dok turisti danju uživaju u kupanju i sunčanju na dugačkoj pješčanoj plaži s pogledom na avione koji uzlijeću i slijeću (u blizini se nalazi Ngurah Rai međunarodni aerodrom), zalaskom sunca Jimbaran se pretvara u veliki restoran na otvorenom. Duž čitave plaže postavljeni su stolovi sa svijećama, a „terase" restorana možete razlikovati samo po boji stolaca ili po dekoracijama i bendu koji svira i zabavlja goste. U restorane se ulazi s kopnene strane, gdje vas dočekuju domaćini kraj velikih staklenih bazena u kojima se nalaze raznovrsna riba i rakovi. Kao na tržnici, pokažete prstom ribu i rakove koje želite večerati, domaćini ih izvažu i stave na roštilj, a vas odvedu do stola.

Za petnaestak minuta pred vama će se naći hrskavi plavičasti rakovi s čilijem (moj omiljeni specijalitet), sipice narezane na komadiće i pripremljene s različitim autohtonim začinima, mirisna riba na žaru i nezaobilazna riža koja će ublažiti oštrinu. Naravno, tu su i različiti umaci, prilog sličan našoj blitvi, a riječ je o algama, te butelja dobrog vina. Sve to naplatit će vam samo 70-ak kuna po osobi.

bali, ples zena

Što je Ku De Ta?

Ku De Ta je pojam koji se prvi puta spominje u Francuskoj revoluciji, a označava novu koncepciju ugošćavanja kroz hranu, piće, glazbu i posebne programe. Ako želite posjetiti ovaj jedinstveni bar, restoran i beach club (sve u jednom), ostavite odjeću za plažu u vašem hotelu, jer pravila odijevanja ovdje nalažu isključivo „smart casual". Dočekat će vas ljubazni domaćini, a broj konobara, barmena, kuhara i ostalog osoblja dosiže impresivnih 350. Hrana koju ovdje možete kušati svrstala bi se pod modernu internacionalnu kuhinju, no osnovu ipak čine lokalne namirnice, a meni se mijenja svaka tri mjeseca. Dok nestrpljivo iščekujete naručene delicije, vrijeme možete prikratiti uz najbolji Mojito (od svih koje sam probala). 

Neka vas ne obeshrabri detaljan pregled svakog automobila i osobnih stvari pri dolasku, jer je ovdje sigurnost gosta na prvom mjestu. Možete uživati i u 6-8 velikih i nadaleko poznatih partyja u toku godine, a održavaju se u kolovozu (kao vrhuncu sezone), te u vrijeme božićnih, novogodišnjih i uskršnjih praznika. Stol za doručak ili ručak nije potrebno rezervirati, no za večeru ga je gotovo nemoguće dobiti bez prethodne rezervacije. Do Ku De Ta beach cluba trebat će vam 45 minuta vožnje od Nusa Dua, 30 od Kute, a oko jedan sat iz Ubuda.

Bumbu Bali i škola kuhanja

Poznate balineške okuse možete u potpunosti otkriti u poznatoj školi kuhanja u još poznatijem nacionalnom restoranu Bumbu Bali. Na tečaju će vas upoznati s egzotičnim okusima i mirisima autohtonih jela, upotpunjenih poznatim i nepoznatim mirodijama.

bali, detaljTečaj počinje s ranojutarnjim posjetom lokalnoj tržnici, a sljedeće mjesto je plaža na kojoj lokalni ribari nude tek pristigli dnevni ulov, a zatim se vraćate u restoran. Nakon doručka sastavljenog od balineških kolača, voća, crnog rižinog pudinga i drugih lokalnih jela, počinje kulinarski dio tečaja u otvorenoj ljetnoj kuhinji. Kroz tečaj vas vode Heinz von Holzen, autor pet visoko ocijenjenih kuharskih priručnika i njegov asistent, talentirani balineški «chef» i dugogodišnji prijatelj Pak Bagus. Tečaj kuhanja možete pohađati ponedjeljkom, srijedom ili petkom, a cijena je oko 80 američkih dolara.

Novac

Kada idete na Bali obvezno ponesite novčanice američkih dolara u velikim apoenima, ne manjim od 50, jer što su sitniji, tečaj pri promjeni u rupije obračunat će vam po nižoj tarifi. Novac možete promijeniti na aerodromu i u lokalnim mjenjačnicama, te u hotelima, po nešto lošijem tečaju. Za jedan dolar dobit ćete oko 9100 rupija (IDR).

Damjana Domanovac, glavna urednica magazina "Putovanja za dvoje", www.putovanjazadvoje.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.