Ovo je pravi trenutak za citat J. K. Rowling, literarne mame Harryja Pottera: "Kad si u nedoumici, idi u knjižnicu". Mi vas vodimo u njih čak deset. Uživajte u čaroliji! 

knjiznice svijeta

The Old Library, Trinity College, Dublin: Gradnja ove impresivne zgrade u kojoj se nalazi najveća knjižnica u Irskoj, započela je 1712. Najupečatljiviji dio je Long Room, gotovo 65 metara duga dvorana koja čuva više od 200 tisuća najstarijih knjiga u kolekciji. Njezinim središnjim dijelom dominiraju mramorne biste poznatih autora, filozofa i znamenitih osoba, a iznad njega se proteže visoki, bačvasti drveni svod. Knjižnica je ukrašena rezbarijama od tamnog drva, a njezin bogati sadržaj izložen je na masivnim hrastovim policama. Jedan od glavnih razloga za posjet zasigurno je Book of Kells, raskošno oslikani rukopis Evanđelja iz 9. stoljeća. Rukopis je skeniran najnaprednijom tehnologijom pa se slike mogu vidjeti i u online izdanju. U knjižnici se nalaze sve knjige i publikacije izdane u Irskoj i Velikoj Britaniji nakon 1801., budući da se svaki objavljeni primjerak mora dostaviti i prijaviti radi zaštite autorskih prava. 

knjiznice svijeta

Dokk1, Aarhus: Dokk1 dio je ambicioznog projekta kojim se želi urbanizirati i osuvremeniti industrijsku luku danskog grada Aarhausa i povezati je s ostatkom grada. Bivša glavna knjižnica preseljena je i proširena, a rezultat toga su brojni objekti za učenje, rad na projektima, druženje, multifunkcionalne dvorane, predavaonice, prostori za neformalna druženja te kafić. Sve to čini Dokk1 dinamičnim utočištem osoba željnih znanja, usavršavanja i nadahnuća. Dizajn zgrade osmišljen je tako da sa svih strana bude otvorena prema svom okruženju – rijeci, gradu i novoj rivi – a njezino otvoreno pročelje povezuje interijer i eksterijer.

knjiznice svijeta

Bibliotheca Alexandrina, Aleksandrija: Bibliotheca Alexandrina nalazi se uza obalu aleksandrijske luke. Zamišljena je s ciljem oživljavanja antičke knjižnice koju je prije 2300 godina osnovao Aleksandar Veliki. Njezin vanjski kružni oblik dug je 160 metara; s jedne strane uzdiže se 32 metra u visinu, dok se drugi dio nalazi 12 metara ispod zemlje. Zgrada predstavlja cikličku prirodu znanja i simbol je za učenje i kulturu. Pročelje je prekriveno slovima i znakovima na više tisuća različitih jezika. Knjižnica ima 11 katova, a u njoj je smješteno 4 milijuna knjiga. Tu je i planetarij, muzeji i galerije, informatička škola, istraživački centar i multimedijalna dvorana.

knjiznice svijeta

Biblioteca Vasconcelos, Mexico City: Arhitekt Alberto Kalach osmislio je dvostruku ulogu futurističke strukture ovog zdanja pa je nastala knjižnica i botanički vrt u jednom! Zgrada od stakla, čelika i betona sa svih je strana okružena endemskim cvijećem i grmljem; čak je i krov prekriven bujnom vegetacijom koja pruža zaštitu i izolaciju. Na 26 tisuća m2 vrta nalazi se čak 168 vrsta drveća, grmlja i bilja. Impozantna unutrašnjost ispunjena je nepreglednim policama koje sadrže oko 575 tisuća knjiga. Podovi i zidovi izgrađeni su od prozirnog materijala, s čeličnim držačima i golemim prozorima od poda do stropa. Središte velikog predvorja krasi skulptura od kitova kostura umjetnika Gabriela Orozca. 

knjiznice svijeta

Stadtbibliothek Stuttgart: Kristalno bijela boja pročelja ove fantastične deveterokatne „kockice“ nastavlja se i u njezinom interijeru. U zgradu knjižnice, u čijem se prizemlju nalazi centralni prostor s tzv. Srcem, može se ući sa sve četiri strane. Iznad četiri kata središnjeg prostora uspinje se pet katova piramidalno građenih čitaonica, okruženih učionicama oblikovanim u obrnutu piramidu i osvijetljenim kroza stakleni strop. Jednostavne linije i čistoću prostora prekida šarenilo knjiga i ljubitelji čitanja koji se uspinju i spuštaju otvorenim stubištem. Zahvaljujući dizajnu studija Yi Architects, odmah po završetku radova knjižnica se svrstala uz bok najljepših građevina. 

knjiznice svijeta

Benediktinerstift Admont: U austrijskom gradu Admontu na rijeci Enns nalazi se najveća samostanska knjižnica na svijetu. Sagrađena 1776., knjižnica je djelo baroknog arhitekta Josepha Huebera. U njoj je sjedinjeno nekoliko umjetničkih žanrova pisane riječi – od arhitekture, skulptura i freski do njezinog sadržaja. Sedam fascinantnih stropnih kupola krase freske Bartholomea Altomontea koje predstavljaju različite faze ljudskog znanja. U prostoru se posebno ističe skulptura Josefa Stammela „Četiri posljednje stvari“ sa živopisnim prikazom smrti, raja, pakla i posljednjeg suda. Od ukupno 200 tisuća knjiga koje se čuvaju u samostanu, u knjižnici je izloženo 70 tisuća, od čega 1400 rukopisa velike vrijednosti (najstariji potječu iz 8. stoljeća) te 530 inkunabula. 

knjiznice svijeta

Stephen A. Schwarzman Building, New York: Zgrada Stephen A. Schwarzman, najpoznatiji ogranak njujorških javnih knjižnica, nalazi se na križanju 42. ulice i 5. avenije, a njezino prepoznatljivo pročelje krase skulpture dvaju kamenih lavova. U ovoj istraživačkoj knjižnici s dječjom zbirkom, održavaju se povremene i stalne izložbe. Posebno je impresivna fantastična Rose Main čitaonica koja se pruža dužinom od gotovo dva ulična bloka, a krase je masovni prozori i impresivni lusteri. Vrijedni divljenja su i murali njujorškog umjetnika Richarda Haasa u prostoriji s povremenim izdanjima.

knjiznice svijeta

The Library of Parliament, Ottawa: Ova knjižnica predmet je divljenja još od otvorenja 1876.; arhitekti Thomas Fuller i Chilion Jones osmislili su neogotičko zdanje u viktorijanskom stilu. Knjižnica je pretrpjela nekoliko požara, a nakon restauracije i modernizacije 2006., zablistala  je u punom sjaju. Vanjski dio zgrade ukrašen je upečatljivim potpornjima i detaljima od željeza, dok unutrašnjost resi lamperija s tisućama izrezbarenih cvjetova, maski i mitoloških bića. Središnjim prostorom dominira kip kraljice Victorije. Knjižnica ima preko 600 tisuća knjiga koje služe za istraživanje i informiranje Parlamenta.

knjiznice svijeta

Victorian State Library, Melbourne: Veličanstvena građevina iz 19. stoljeća spada među najveće znamenitosti Melbournea. Od otvorenja 1856. godine do danas, izgled knjižnice dramatično je promijenjen: današnji kompleks sastoji se od 23 zgrade. Zbirka koja predstavlja 150 godina kulture pokrajine Victoria, sadrži preko dva milijuna knjiga, na stotine tisuća fotografija, novina, karata i rukopisa te video i digitalne materijale. Ovdje se čuvaju i dnevnici osnivača grada i folijanti kapetana Jamesa Cooka. Posebno očarava dvorana La Trobe Reading Room, nedavno obnovljena čitaonica čija staklena kupola prirodnim svjetlom obasjava redove stolova u obliku sunca.

knjiznice svijeta

George Peabody Library, Baltimore: Najbolji uvod u opis ove čarobne knjižnice predstavlja nadimak Katedrala knjiga, kako ju je nazvao njezin prvi upravitelj Nathaniel H. Morison. Knjižnica u sklopu John Hopkins Universityja, prostire se na pet katova ukrašenih balkonima od lijevanog željeza koji okružuju središnji dio, osvijetljen rešetkastim svjetlarnikom. Prizor je tako lijep da se ovaj prostor koristi za raskošna događanja i vjenčanja. Ljepota knjižnice nije jedino blago: ovdje se čuvaju knjige iz 18. i 19. stoljeća iz područja arheologija, britanske i američke povijesti, umjetnosti i arhitekture, antički klasici… 

Pred nama je deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO. Formula dugovječnosti najvećeg turističkog sajma u Hrvatskoj je sustavno poboljšavanje sadržaja i noviteta za izlagače i posjetitelje, a taj prokušani recept organizatori slijede i ove godine. Tako će PLACE2GO, između ostalih zemalja, prvi puta ugostiti izlagače iz Latinske Amerike (Argentina) i Šri Lanke, a posjetitelji će uz popuste na putovanja i sudjelovanje u nagradnim igrama po prvi puta interaktivno sudjelovati u predavanjima putem mobilne aplikacije. Prekaljeni putnici željni novih destinacija moći će međusobno razmijeniti turističke vodiče, ali i okrijepiti se u posebno uređenom gastro-kutku posvećenom autohtonim domaćim specijalitetima. Prvi dan Sajma tradicionalno je rezerviran za akreditirane poslovne posjetitelje za koje je pripremljen bogat i sadržajan program koji će se održati na nekoliko punktova u Areni te okolnim prostorijama za maksimalnu mogućnost umrežavanja i novih poslova. Vidimo se od 13. do 15. ožujka 2020. godine u Areni Zagreb. Dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org

Tekst: Petra Rožman

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.