U petak, 6. svibnja, slavna slovenska grupa Laibach se izložbom Ausstellung Laibach Kunst 1980. - 2011. Ceci N'Est pas Malevich, nakon 28 godina vraća u prostore zagrebačke galerije PM (HDLU), u kojima im je 1983. godine tadašnja izložba prekinuta

laibach ausstellungKolektiv Laibach osnovan je 1980. godine u Trbovlju, rudarskom mjestu u dolini Save, i iste je godine realizirao prvu akciju nazvanu Crvena područja (Rdeči revirji). Akcija je zabranjena prije službenog otvorenja, a grupa se ponovno u javnosti pojavila 1982. na koncertima u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Od početka Laibach se bavi potisnutim kolektivnim traumama, odnosom ideologije i umjetnosti i tabuiziranim simbolima. Njihov je simbol križ, ime je njemački naziv za Ljubljanu koji se posljednji put službeno koristio u vrijeme Trećeg reicha.

Od samog početka 1980. godine, Laibach se posvetio opsesivnom dijalogu vođenom između totalitarnih ideologija i avangardnih umjetničkih pokreta. Kontekstualiziran lokalno u mikrosvijet jugoslavenskog socijalizma i nacionalizama koji su ga sačinjavali, ovaj se dijalog vremenom proširio - kretao se od tema koncepcija država, preko odnosa individua - grupa - masa, do politike, religije, ekonomije i kulture.

Iako prepoznat u europskom kulturnom kontekstu kao pop grupa dorađenog imidža, Laibach je započeo djelovanje kao umjetnički kolektiv, i takvom se djelovanju grupa posljednjih godina vraća. Sami takvu klasifikaciju naravno odbijaju - oni su - citirajući totalitarne vođe, inženjeri ljudskih duša: istodobno ironični i duhoviti, grubi i direktni komentatori politike, umjetnosti i kolektivnih traumi. Svakako, izložba koju ne smijete propustiti.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.