Ayaan Hirsi Ali izazvala je svjetsku senzaciju svojom hrabrom memoarskom prozom „Nevjernica". U novoj knjizi „Nomatkinja", Ali piše o svom dolasku u SAD kako bi ondje započela novi život pored oceana koji je dijeli od prijetnji smrću upućenih od strane europskih islamista

ayaan hirsi ali„Za mene su tri najljepše riječi u novom jeziku sekularnog otpora tiraniji - Ayaan Hirsi Ali.", rekao je slavni novinar i pisac Christopher Hitchens. Doista, Ayaan  Hirsi Ali svojom je memoarskom prozom napravila više na polju borbe protiv tiranije, ekstremizma i netrpeljivosti nego mnogi poznati političari modernog doba.

Njena nova knjiga, "Nomatkinja", biografska je priča o Ayaaninom fizičkom i emocionalnom putovanju u slobodu - tranziciji iz plemenskog mentalnog sklopa koji strogo nadzire svaku žensku misao i postupak u život slobodnog i ravnopravnog pripadnika otvorenog društva. Kroz priče o izazovima s kojima se suočavala, Hirsi Ali prikazuje teškoće u pokušaju pomirenja suprotstavljenih islamskih i zapadnjačkih vrijednosti. Opisuje brojna iskušenja u životu nakon što je bježeći od neželjenog braka raskinula veze s obitelji i borbu da odbaci naslijeđenu kulturu praznovjerja i zastarjelih shvaćanja što su u početku usporavala njezino uklapanje u zapadnjačko društvo. Ona iznosi vrlo dirljivu priču o pomirenju sa svojim pobožnim ocem neposredno pred njegovu smrt, koji je se odrekao kad je nakon napada 11. rujna odbacila islam.

"Nomatkinja" je prikaz obitelji koju je razdvojio sukob civilizacija, ali isto tako i dirljiva, optimistična i često humorom prožeta priča o susretu jedne žene odrasle u Africi i Europi sa suvremenom Amerikom. Ovi memoari pokazuju Hirsi Alino intelektualno sazrijevanje iznoseći njezine stavove jednako kao njezina iskustva, te misiju da prenese važnu i hitnu poruku upozorenja Zapadu na širenje prijetnje radikalnog islama, koji ugrožava otvorena društva izvana i iznutra. Hirsi Ali upućuje apel temeljnim zapadnjačkim institucijama - sveučilištima, feminističkom pokretu, pa čak i kršćanskim crkvama - da osmisle posebne, inovativne metode pomoći muslimanskim useljenicima u svladavanju prepreka i izazova koje je i sama iskusila, i otpora fatalnoj privlačnosti fundamentalizma i terorizma.

Izdavač: Naklada Ljevak

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.