Možda znate, a možda i ne, da je René Magritte bio ne samo jedan od najvećih nadrealističkih slikara, već i izvanredan fotograf. Poput njegovih slikarskih snoviđenja, i njegova su fotografska poniranja (ili uzdizanja) u svijet nadrealnoga - nevjerojatno iskustvo za ljubitelje umjetnosti. Magritteove ćete fotke moći vidjeti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od 16. rujna do 17. listopada

rene magritte, muzej za umjetnost i obrt, zagrebS obzirom da Belgija od srpnja ove godine predsjedava Europskom unijom, europske zemlje (i one koje će to jednoga dana postati), imaju mogućnost kroz niz kulturnih događanja upoznati (podsjetiti se) kulturne specifičnosti Belgije, od velikih belgijskih strip-majstora, preko slikara, arhitekata..., do filmaša.

U Zagrebu će tako gostovati izložba fotografija jednog od najvećih nadrealističkih umjetnika, belgijskog slikara Renéa Magrittea - „La fidélité des images - René Magritte i fotografija", u organizaciji Wallonie-Bruxelles International i Muzeja za umjetnost i obrt. Bit će predstavljena sveukupno 61 fotografija. Fotomaterijal prikazuje život i stvaralaštvo čuvenog belgijskog slikara (Lessines, 1898. - Bruxelles, 1967. ) i ikone nadrealističkog umjetničkog pokreta.

Njegove fotografije zapravo se ne razlikuju previše od slika (osim tehnikom) - svojim je objektivom Magritte fotografirao najjednostavnije stvari i situacije, pretvarajući ih u sasvim nove, neobične, snovite i bizarne motive. Kao i svi drugi nadrealisti, svoju je inspiraciju i maštu hranio područjem snova, podsvijesti i onog dijela ličnosti koji je Freud zvao - Idom.

Likovnu je akademiju Magritte upisao u Bruxellesu 1916. Godine. Godine 1922. ženi se za Georgette Berger koja će uvijek biti njegova muza i model. Od 1927. Magritte surađuje s francuskim nadrealistima, prvu izložbu u SAD organizira 1936., a prvu samostalnu u Parizu 1948. godine. Ovo je izložba koju nikako ne smijete propustiti!

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.