U zagrebačkom kazalištu Trešnja upravo završavaju pripreme za premijeru nove predstave „Regoč“, u režiji Dore Ruždjak Podolski koja će premijerno biti izvedena 9. ožujka 2012. Ističemo je kao posebnu jer se temelji na estetici teatra sjena i acro jogi, a ujedno je rađena prema jednoj od najljepših priča Ivane Brlić Mažuranić

regoč, kazalište trešnja

Predstava „Regoč“ jedan je od Trešnjinih najposebnijih repertoarnih projekata ikada jer je temeljena na kazalištu sjena i acro jogi, a osim toga, prvi puta se postavlja ovaj naslov u najvećem dječjem kazalištu u Hrvatskoj. Osim djeci, vjerujemo da će zbog svoje profinjene estetike, zanimljivog scenskog pokreta i igre svjetla i sjene, ova nesvakidašnja teatarska poslastica biti zanimljiva i odraslima.

Svoje prve priče Ivana Brlić Mažuranić ispisivala je za vlastitu djecu ni ne sluteći da će na njima odrastati generacije. Njene "Priče iz davnine" vraćaju nas u neka davna vremena, okupljaju nas oko imaginarnog ognjišta kako bi nas podjsetile na sve ono zaboravljeno što nam se sasvim neočekivano ukazuje kao istina. Istina o svijetu u kojem živimo, o onom vidljivom i nevidljivom, pojedinačnom i kolektivnom. Ivana Brlić Mažuranić pripovjedačica je koja u mitskim momentima prepoznaje ono svakodnevno. Pod njenim spisateljskim perom bajka postaje stvarnija od realnosti, a majstorstvo njenog jezika gotovo nam ritualno obećava povratak u mit koji nam pokušava dati odgovor na vječna pitanja i zablude.

regoč, kazalište trešnja

Ove sezone kazalište Trešnja prvi puta postavlja "Regoča", priču o divu i malenoj vili Kosjenki. "Lud si ti, Regoču, zaista si lud što ovdje živiš i život svoj baviš brojeći pusto legensko kamenje. Hajdemo, Regoču, da vidiš krasote po svijetu i da sebi nađeš vrednijeg posla.", jednom je davno Kosjenka rekla Regoču. Na sceni kazališta Trešnja u režiji Dore Ruždjak Podolski, Kosjenka će ponoviti svoj poziv. Na Regočevim ramenima povest će nas na putovanje na koje smo zaboravili otići. Kosjenkina zaigranost i iskrena začuđenost prizvala je naša vlastita djetinjstva. Njezin put po zemlji koja nosi takve krasote podsjetio nas je da svijet oko sebe gledamo očima djeteta, kao da ga prvi puta vidimo. Otvorio nam je prostor i vrijeme da nanovo preispitamo što za nas znači dobrota, znatiželja, odrastanje, mudrost, ljubav i zajedništvo.

U predstavi igraju: Aleksandra Naumov, Radovan Ruždjak, Ivana Bakarić, Vanda Vujanić Šušnjar, Maja Kovač i Petar Banda.

Premijera: 9. ožujka 2012. u 19 sati, kazalište Trešnja

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.