Poznata fotografkinja Mare Milin izložila je u caffe-galeriji Velvet u Zagrebu fotografije nesvakidašnje ljepote - portrete ruku svojih prijateljica i kolegica. Poetične i nježne, fotografije su odraz života, rada i ljepote - svega onoga što se zrcali kroz ruke - na kojima se katkada može pročitati i više toga nego na samom licu

portreti ruku, mare milin
Ruke fotografkinje Mare Bratoš drže fotografski film; plesačica Larisa Navojec s plesnim šlapicama u rukama

Ekskluzivnu izložbu  umjetničkih fotografija poznatih Hrvatica snimila je fotografkinja Mare Milin, a  svoje su ruke, preko njenih slika, javnosti izložile žene kojima su ruke važne u karijeri, ali i kao odraz njihove ljepote i ženstvenosti.  Među njima su: glumica Marija Borić, kuharica Ana Ugarković, akademska slikarica i pjevačica Jadranka Bastajić Yaya, fotografkinja Mara Bratoš, koreografkinja i plesačica Larisa Navojec, TV vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić, taekwonodistica Martina Zubčić, frizerka Petra Granić, mr. spec. kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina, te TV producentica i voditeljica Barbara Radulović.

„Svaka od žena fotografiranih za ovu izložbu je zasebna priča, baš kao i njezine ruke. Ruke sam smjestila između grudi i krila čime sam htjela naglasiti njihovu ženstvenost, nježnost, prirodnost, ali i težak rad kojim su postigle svoje rezultate. Iako su na prvi pogled veoma slične, fotografije su zapravo različite i navode vas da primijetite razliku između žena, njihovih poslova i načina života." rekla je autorica izložbe Mare Milin, na otvorenju u caffe-galeriji Velvet u Zagrebu.

mare milin, portreti ruku
Ruke slikarice i pjevačice Jadranke Bastajić Yaye i kuharice Ane Ugarković

„Meni su ruke sve. Pomoću njih mogu pisati, milovati, kopati, kositi, štrikati, prati, kuhati, oblikovati... Ne trebam se bojati. Zbog svojih ruku ne bojim se za život.", rekla je glumica Marija Borić.

Akademska slikarica i pjevačica Jadranka Bastajić Yaya izjavila je da je projekt jako zanimljiv jer je posvećen rukama. „Nemamo baš puno prilika zasebno isticati ruke. U svakodnevnom životu često ih zanemarujemo, a one su ipak važan dio naše ženstvenosti.", poručila je Yaya.

Njega ruku je nerijetko zanemarena zbog brojnih svakodnevnih obveza, a nakon kože lica, ruke su najizloženije vanjskim utjecajima. Zbog tankog potkožnog masnog tkiva veoma su podložne isušivanju zbog čega se dob najjasnije odražava na našim rukama. One su ujedno i jedini dio tijela za koji još uvijek ne postoji plastična operacija ili neki drugi tretman koji bi im vratio svježinu. Zato je iznimno važno kožu ruku svakodnevno njegovati te koristiti sredstva za čišćenje koja je ne oštećuju - ovo je također jedna od poruka ovog prekrasnog projekta. Sponzorirao ge je Jar Dermaprotect, sredstvo za ručno pranje posuđa koje čuva kožu ruku. Ako ste u Zagrebu, prošećite do Velveta, pogledajte izložbu i naučite cijeniti svoje ruke...

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.