Najavljujemo izniman novi plesni projekt „Bones", mlade hrvatske koreografkinje i plesačice Sanje Tropp Frühwald - nadrealni svijet inspiriran radovima Renea Magrittea, svijet fragmenata koji nameću pitanja o konstrukcijama vlastitih identiteta, familijarnim vezama i stereotipima o mladosti i starosti

bones, sanja tropp fruhwald

Interdisciplinarni projekt "Bones", mlade koreografkinje i plesačice Sanje Tropp Frühwald, pruža mogućnost za susret koji se nikada nije dogodio - dvije bake, čije se životne priče vežu kroz pripadnost generaciji koja je preživjela i proživjela velike promjene 20. stoljeća: fašizam i socijalizam, a sada svjedoče i na vlastitoj koži osjećaju propast kapitalizma. Njihove priče nagrižene su zaboravom, njihova tijela nose teret vremena. Jedna švelja i jedna tkalja, dvije žene, iz Hrvatske i Njemačke, titraju prostorom u oblicima svjetla, otvarajući dijalog s izvođačicama, svojim unukama.

Temelj istraživanja su specifična tijela četiriju protagonistica, a tijek samog procesa pretpostavlja kontra-pozicioniranje romantiziranih slika bakica s tjelesnim realitetima starenja, ženstvenosti, požrtvovnosti, ljubavi, identifikacije, bolesti, suočavanja sa smrću...

Iznimna umjetnička osobnost

U ovoj umjetničkoj suradnji, Sanja Tropp Frühwald (VRUM, Zagreb, Hrvatska) i Jule Flierl (Berlin, Njemačka), stvaraju nadrealni svijet inspiriran radovima Renea Magrittea, svijet fragmenata koji nameću pitanja o konstrukcijama vlastitih identiteta, familijarnim vezama i stereotipima o mladosti i starosti.

sanja tropp fruhwald

Sanja Tropp Frühwald možda je čak više poznata zapadnoeuropskoj publici nego domaćoj, ali se nadamo da će se to uskoro promijeniti, jer je riječ o doista snažnoj i samosvojnoj umjetničkoj osobnosti. Koreografkinja, autorica i plesačica, Sanja je diplomirala suvremeni ples i koreografiju na Eksperimentalnoj plesnoj akademiji u Salzburgu (SEADu). 

Više puta je nagrađivana za svoj rad, na domaćim i inozemnim festivalima, a 2005. predstavljala je Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Dobitnica je stipendije programa DanceWeb '07 u Beču, te je proglašena najboljom mladom koreografkinjom Hrvatske za 2007. godinu na Platformi mladih koreografa. 

Suosnivačica je nekoliko nevladinih organizacija koje se bave plesom, kazalištem i alternativnom kulturom (EkS scena, Zagreb; Autonomna tvornica kulture, Zagreb; Tanzbuero, Salzburg), te vodi umjetnički kolektiv VRUM Performing Arts Collective. 

Plesni performans „Bones" moći ćete premijerno vidjeti 16. i 17. travnja u Plesnom centru Zagreb, u Ilici 10.

Kao uvertiru, pogledajte scene iz poznate Sanjine predstave „Something To Do With Death":

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.