Roman američkog pisca i filmskog producenta Gartha Steina ispričan iz perspektive jednog psa, postao je bestseler New York Timesa i zadržao se na popisu New York Timesovih uspješnica preko 3 godine. „Umijeće utrkivanja po kiši" potresna je, ali protkana humorom te u konačnici optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi

garth stein, umijeće utrkivanja po kiši

Dvije čitateljice koje na poklon od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju senzacionalan bestseler Gartha Steina "Umijeće utrkivanja po kiši", su:

MIRELA MAJNARIć, ŠMRIKA

SVETLANA JURIšIć, SPLIT

Enzo je idealan pripovjedač. On je pas, križanac između labradora i terijera, frustriran nemogućnošću da govori, ali su  zato njegova osjetila izoštrenija, njegove emocije manje komplicirane od ljudskih. Enzo zna da je različit od drugih pasa: filozof s gotovo ljudskom dušom, znanje je stjecao gledajući dokumentarce na televiziji i pažljivo slušajući riječi svoga gazde Dennyja Swifta. Gledajući po čitave dane stare snimke autoutrka svojega gospodara, Enzo smišlja aforizme u stilu istočnjačkih koana koji se odnose na utrkivanje ali i na sam život, i iščekuje dan kad će njegov pseći život biti okončan i kad će se reinkarnirati kao čovjek.

Denny Swift izabrao je Enza iz legla na farmi blizu Washingtona i nazvao ga prema Enzu Ferrariju, slavnom talijanskom vozaču autoutrka. Njih dvojica žive u Seattleu gdje Denny radi kao automehaničar i sanja o tome da se probije u krug profesionalnih vozača autoutrka. Enzo je uz Dennyja kad Denny upoznaje Eve, zaljubi se u nju, ožene se i dobiju kćerkicu Zoe. Uz njega je i kada se Eve razboli od raka i kad se njegov voljeni gospodar suoči s nizom tragedija - smrću voljene žene, sudskom bitkom s njezinim roditeljima za skrbništvo nad obožavanom kćeri Zoe i lažnom optužbom za silovanje. Promatrajući Dennyja Enzo je stekao dubok uvid u ljudski život i shvatio da se život - baš kao i auto-utrke - ne svodi naprosto na brzinu. Koristeći se disciplinom i inteligencijom, tehnikama potrebnim za sudjelovanje u auto-utrkama, čovjek se može uspješno suočiti sa životnim iskušenjima.

O autoru: Garth Stein je američki pisac i filmski producent, a knjiga „Umijeće utrkivanja na kiši" njegov je treći roman. Stein je diplomirao na Sveučilištu Columbia i režirao i producirao dokumentarne filmove koji su mahom nagrađivani na raznim festivalima, a za film „The Lunch Date" osvojio je i Oscara. Osim snimanja filmova Stein se bavi i pisanjem te je dosad objavio tri  romana i jednu dramu. Sudjelovao je i u autoutrkama, no odustao je od tog sporta nakon teške nesreće koja mu se dogodila kad je vozio utrku po kišnom vremenu.

Njegov roman "Umijeće utrkivanja po kiši" definitivno zaslužuje mjesto uz Bachova „Galeba Jonathana Livingstona", Coelhova „Alkemičara" i Martelov „Pijev život"! Nakon što se roman „Umijeće utrkivanja po kiši" našao na listi bestselera New York Timesa i ostao ondje punih 47 tjedana, Universal Pictures Studio je za njega otkupio filmska prava, a glavnu ulogu u filmu glumit će Patrick Dempsey

Prijevod: Duška Gerić Koren

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.