Na 12. izdanju Motovun Film Festivala (od 26. do 30. srpnja) detektirali smo niz filmskih poslastica za polizat' prstiće, ali dvije su nas stvari posebno zaintrigirale - prvo, dolazi Pythonovac Terry Jones koji će, zamislite, glavom i bradom šetati po Motovunu :), a drugo, moći ćete vidjeti i sjajan, u Cannesu nagrađeni film „Stric Boonmee koji se sjeća svojih prijašnjih života", redatelja Apichatponga Weerasethakula

motovun film festival 2010Terry Jones u Motovun stiže kao laureat posebnog priznanja Motovun Maverick Award kojim se slavi neukalupljenost; festival ga dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. U filmskom svijetu vjerojatno nema umjetničke skupine koja je više od Monty Pythona bila presudna za oblikovanje smisla za humor generacija diljem svijeta. Za nagradu kojom se slavi neukalupljenost teško je naći prikladnijeg dobitnika od redatelja većine filmova skupine Monty Python.

Povodom obljetnice Montyja Pythona i Jonesova posjeta Motovun Film Festivalu, svi posjetitelji motovunskog brda moći će se tijekom Festivala prisjetiti vrhunskih uradaka ove jedinstvene komičarske skupine te nezaboravnih izvedbi Terryja Jonesa: od gotovo najpoznatije uloge Brianove majke („Brianov život"), pa sve do okruglog Mr. Creosotea („Monty Mython: smisao života") i legendarne scene eksplodiranja u restoranu.

Za ljubitelje filma pravi će užitak biti i nešto sasvim drugo, ali jednako vrijedno - laureat ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, film tajlandskog redatelja (čije ime, priznajemo, teško pamtimo pa ga stalno copy-pastamo), Apichatponga Weerasethakula, bit će prikazan na Festivalu. Riječ je o filmu „Stric Boonmee koji se sjeća svojih prijašnjih života", najkomunikativnijem filmu tajlandskog redatelja za kojeg su do sada čuli više-manje samo žešći filmofili. Osim filmova, zagarantirani su i već tradicionalni motovunski filmski partyji do zore... Uživajte!

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.