U zadnjoj objavljenoj zbirci pripovjedaka "Dragi život" nobelovka Alice Munro, pišući o ljubavi, smrti, krivnji, sramu, samoći, slučajnim susretima, sudbini, oblikuje živopisan, trajan portret opasnosti i neobičnosti običnog života 

alice munro, dragi život

Alice Munro (1931.) rođena je u Winghamu (Ontario) u Kanadi. Već kao studentica počinje objavljivati kratke priče po časopisima, a 1968. god. dobiva svoju prvu Guvernerovu nagradu – najprestižniju kanadsku književnu nagradu – za zbirku priča Dance of the Happy Shades. Guvernerovu nagradu dobila je i 1978. za zbirku Who Do You think You Are? te 1986. za The Progress of Love. Dvostruka je dobitnica i važne Gillerove nagrade – 1998. god. za zbirku The Love of a Good Woman i 2004. za Runaway, zbirku koja je dobila i Commonwealth Writers Prize (2005.). Godine 2009. Alice Munro nagrađena je i prestižnom nagradom Man Booker International za životno djelo, a 2013. i Nobelovom nagradom za književnost kao "majstorica suvremene pripovijetke."

Objavila je 14 zbirki priča i slovi za jednu od najboljih kanadskih književnica uopće. Zbirku "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak" hrvatska je kritika 2011. godine proglasila literarnim otkrićem, a iste je godine nagrađena i Kiklopom za najbolju stranu prozu. Te je godina i prevoditeljica Maja Šoljan nagrađena godišnjom nagradom "Josip Tabak" Društva hrvatskih književnih prevodilaca za najbolji prozni prijevod te Kiklopom za najbolji prijevod. Godine 2012. na hrvatski jezik prevedena je i objavljena zbirka "Previše sreće".

U zadnjoj objavljenoj zbirci pripovjedaka "Dragi život" Alice Munro, pišući o ljubavi, smrti, krivnji, sramu, samoći, slučajnim susretima, sudbini, oblikuje živopisan, trajan portret opasnosti i neobičnosti običnog života. Prvi put progovara i o vlastitom "dragom" životu: "Četiri posljednja teksta u ovoj knjizi nisu baš prave priče. Čine zasebni dio, autobiografski po osjećajima, premda katkad ne sasvim i po činjenicama. Vjerujem da je to prvo i posljednje – a i najbliže – što imam reći o vlastitom životu."

Cijena: 149 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.