Izložbu Carla Milllesa, najpoznatijeg švedskog kipara, u zagrebačkom će Atelijeru Meštrović 16. travnja otvoriti švedski kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvia te predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Izložba će za javnost biti otvorena od srijede 17. travnja. Ovu prekrasnu proljetnu kulturnu poslasticu nikako nemojte propustiti

carl milles

U sklopu izložbe "Milles kod Meštrovića", u zagrebačkom Atelijeru Meštrović na Gornjem gradu, bit će izloženo pet skulptura Carla Millesa (1875.-1955.), najpoznatijeg švedskog kipara i ujedno Meštrovićeva suvremenika i prijatelja. Skulpture koje ćete moći vidjeti su iz rane faze, prije Millesova odlaska u Ameriku. Riječ je o skulpturama: Čovjek s Martiniquea 1898.-99., Krila 1908., Plešuća Menada 1913., Marija 1917., Folke Filbyter, 1927. 

carl milles

Carl Milles, koji je blisko surađivao s Augustom Rodinom i prijateljevao s Meštrovićem, posebno je poznat po svojim fontanama i memorijalnim spomenicima (među ostalima Posejdonova fontana u Goteborgu), a osim u rodnoj Švedskoj, većinu njih izradio je tijekom boravka u Americi. Kraj života dočekao je u Millesgårdenu gdje se sada nalazi njegov muzej.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.