Ako ste u Zagrebu, nikako (ama baš nikako), ne propustite pogledati prelijepu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt - „Art Deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata". Čak 750 vrijednih izložaka dočarat će vam razdoblje 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća

art deco, muzej za umjetnost i obrt

Zagrebački MUO ovu godinu započinje spektakularnom izložbom „Art Deco i umjetnosti u Hrvatskoj između dva rata", koja traje od 26. siječanja do 30. travnja 2011. Ovaj veliki izložbeni projekt dočarava publici (kroz čak 750 izložaka prikupljenih iz brojnih muzeja i privatnih zbirki), razdoblje dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća. Vidjet ćete slike, skulpture, fotografije, filmske isječke, plakate i predmete primijenjene umjetnosti - od namještaja, stakla, keramike, metala, satova do haljina i modnog pribora - koji na najbolji način odražavaju visoku razinu stila koji je bio prihvaćen u tim vremenima, u arhitekturi i industrijskom dizajnu, ali i u vizualnim umjetnostima, glazbi i plesu.

art deco i umjetnost između dva rata, muzej za umjetnost i obrt

Osim toga, izloženi su radovi svih eminentnih umjetnika koji su djelovali između dva rata, od Ljube Babića, Krste Hegedušića, preko Vladimira Becića, Vilka Gecana, Oskara Hermana, Maksimilijana Vanke, Mencija Clementa Crnčića, Marina Tartaglie, Sergije Glumca, do nepravedno gotovo zaboravljenih umjetnika kakvi su Ivan Tabaković, Jerko Fabković i drugi. Zastupljeni su i svi relevantni predstavnici koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture tog vremena (Hugo Ehrlich, Stjepan Planić, Viktor Kovačić, Drago Ibler...) te definirani pravci kretanja u primijenjenim umjetnostima i dizajnu koji tih godina počinje imati sve značajniju ulogu.

Ono što se također iščitava iz koncepcije postava izložbe jest propitivanje pitanja stila i uloge medija u tom razdoblju. Također ističe se značajna uloga Pariškog salona 1925. godine te njegova recepciji u Hrvatskoj. Dotiču se teme urbane kulture, proizvodnje i potrošnje, industrijska estetika, novi materijali i tehnologije, utjecaj avangarde te povratak tradiciji.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.