Roman "Bijeg" nizozemske književne zvijezde Heleen van Royen, jedna je od onih knjiga prema kojoj niti jedna žena neće ostati ravnodušna. Pobudila je ogromno zanimanje javnosti prvenstveno zbog otvorenog bavljenja ženskom seksualnošću i preljubom, ali i zbog šarmantnog i humorističnog stila. No pitanje i dalje ostaje - što žene uistinu čini sretnima?

bijeg, helen van royen"Bijeg" je priča o tridesetšestogodišnjoj Juliji koja, nezadovoljna brakom, napušta muža i djecu i kreće u avanturu samospoznaje. Roman je preveden na 11 jezika, a ubrzo nakon objavljivanja našao se na vrhu svjetskih književnih top-lista.

"Uspjeh romana leži u činjenici da Heleen van Royen na iskren i humorističan način piše o temama bliskima suvremenoj ženi, poput emancipacije, samoostvarenja i potrebe da se živi izvan nametnutih društvenih pravila", istaknuo je prilikom promocije Tomislav Zagoda, urednik knjige, koju je objavila izdavačka kuća Znanje.

Na promociji održanoj u zagrebačkom baru Bling u Cascade centru, otvoreno su o škakljivim temama progovorile Sonja Šarunić, Milana Vlaović i Iva Šulentić. Knjiga je pobudila zanimanje javnosti zbog otvorenog bavljenja ženskom seksualnošću i preljubom, a koji su i dan danas tabu teme u mnogim društvima. „Ova knjiga je dirnula žene u živac. Možeš imati naizgled savršen život, poput junakinje ove knjige, i opet biti nesretan. U životu nema garancije nizašto, pa ni za sreću. Sreću nam neće nitko pokloniti, za nju se moramo boriti i to je poanta ove knjige", istaknula je Milana Vlaović. 

Sonja Šarunić duhovito je dodala: „Uvijek postoje trenuci kada možda ne volite svoje muževe. I o tome treba otvoreno razgovarati. Dok smo mladi i zaljubljeni sve nam se čini jednostavno i lako je voljeti nekoga dok vas tuče Amorova strelica. Brak je ulaganje i trijumf kompromisa."

Iva Šulentić o svemu je progovorila iz perspektive mlade i neudane žene: „Svjedoci smo propadanja brakova i brojnih razvoda. Nazovite me romantičnom, no ja bez obzira na sve želim vjerovati da brak može biti sretan. Možda je tajna mog vjerovanja u tome što još nisam izrekla sudbonosno DA", kroz smijeh je ispričala Iva te dodala „Uvjerena sam da će ova knjiga pronaći put do čitateljica. Knjigu isto tako mogu preporučiti i muškarcima budući da nema niti riječi o šopingu i cipelama kao što je to slučaj u klasičnom chick lit-u."

sonja sarunic, milana vlaovic i iva sulentic

Sonja Šarunić, Milana Vlaović i Iva Šulentić na promociji romana "Bijeg" Heleen van Royen

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.