Jedna od svakako najintrigantnijih predstava na ovogodišnjem Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu jest "Prometej, Krajolik II", u režiji Jana Fabrea i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i Teatra Troubleyn. Ne propustite ovaj istinski kazališni spektakl - 16. rujna u zagrebačkom HNK

prometej, jan fabre

Predstava "Prometej, Krajolik II" nastala je u koprodukciji Teatra Troubleyn iz Antwerpena sa više svjetskih teatara i festivala, među kojima je i Zagrebačko kazalište mladih. Tekst predstave, po motivima Eshilove drame „Okovani Prometej" potpisuju Jeroen Olyslaegers i Jan Fabre, koncept i režiju Jan Fabre, dok međunarodni ansambl predstave čini devet izvođača, među kojima je i glumica Zagrebačkog kazališta mladih, Katarina Bistrović Darvaš.

Jan Fabre, multitalentirani umjetnik - redatelj, koreograf, pisac, slikar i kipar - jedan je od  najpoznatijih, najinovativnijih i najkontroverznijih svjetskih suvremenih umjetnika. Hrvatskoj se publici predstavio u više navrata, a zapažena je bila i njegova izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u travnju 2010. godine, kao i one u Dubrovniku 2003. i 2006. godine. Pedesettrogodišnji umjetnik rodom je iz Antwerpena, od 1976. do 1981. aktivno se bavi umjetnošću performansa, što se odražava u njegovu kazališnom radu koji se fokusira na tjelesnu ekspresiju. Od osamdesetih režira operne, kazališne i plesne predstave i sudjeluje na najprestižnijim svjetskim izložbama, a do danas je jedini suvremeni umjetnik koji je imao samostalnu izložbu u pariškom Louvreu (2008. godine).

prometej, jan fabre

Predstava "Prometej Krajolik II" sinteza je Fabreovog pogleda na svijet, vizualnu umjetnost i likovni izraz. Prometej je simbol pobunjenika, koji je vrhovnom bogu oteo vatru za dobrobit čovjeka i zato je stradao. Koliko god se bogovi trudili da od čovjeka otmu vatru, povratka više nije bilo.

Svjetska premijera ove predstave održana je 20. siječnja 2011. godine u Montclairu (SAD). Nakon premijere predstava je krenula na turneju koja će trajati do kraja 2011., a u sklopu koje će biti izvedena u više europskih zemalja. O predstavi je povodom gostovanja pisao i The New York Times, a novinarka The Village Voice oduševljena je: "Na pozornici je gužva, prošarana je oštrim svjetlima, protresena glazbom i eksplozivnim zvučnim efektima... Fabreov pripovjedni spektakl je uzbudljiv, vrtoglav, opasan. Iako mi sve zuji u glavi, predstavu bih odgledala odmah još jednom".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.