Smješten u (ne)prepoznatljivi ambijent mračnih ili slabo osvijetljenih ulica, tijesnih salona i prostranih šuma, roman "Bez utjehe" priča je o svijetu protkanom bizarnim strahovima, snovima i noćnim morama, čiji su likovi osuđeni na amneziju 

bez utjehe

Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju prekrasan roman Kazua Ishigura "Bez utjehe", su:

LUCIJANA CRLJEN, MATULJI

RAHELA LACOVIć, DONJI MIHOLJAC

Slavni pijanist Ryder na gostovanju u tipičnom bezimenom srednjoeuropskom gradu susreće mnoštvo bizarnih likova i postupno biva uvučen u seriju zlokobnih događaja, intriga i prijetnji. On polako shvaća kako je sa svakim od tih likova nekako povezan i da su njegovi postupci upravo fatalni za njihove sudbine. Ryderove reminiscencije su eliptične i fragmentarne, a on sam se sakriva iza hladne maske profesionalnog umjetnika, koji se svojevoljno izdvojio od stvarnosti i bilo kakvog angažmana. Njegova artistička introspekcija vodi u sebičnost i izolaciju.

Smješten u (ne)prepoznatljivi ambijent mračnih ili slabo osvijetljenih ulica, tijesnih salona i prostranih šuma, roman "Bez utjehe" priča je o svijetu protkanom bizarnim strahovima, snovima i noćnim morama, čiji su likovi osuđeni na amneziju. Slično Nabokovu, Kafki ili Thomasu Mannu, i Ishiguro vidi Srednju Europu kao simboličku paradigmu našeg vremena: to je svijet sastavljen od kolopleta apsurdnih snova i noćnih mora kojim plove bunovni likovi, nesposobni da komuniciraju s bliskim osobama, postajući žrtvama opasnog uvjerenja kako umjetnost može biti utočište od kaosa modernog života.

O autoru: Kazuo Ishiguro (1954.) britanski je pisac rođen u Nagasakiju, živi u Engleskoj od 1960. godine. Do sada je napisao osam proznih knjiga. Već je njegov drugi roman An Artist of the Floating World 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman "Na kraju dana", osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman "Nikada me ne ostavljaj" (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Posljednji Ishigurov naslov preveden na hrvatski je zbirka priča "Nokturna" (2010).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.