Izložba koja će svakako obilježiti kulturni početak godine jest "Picasso: remek-djela iz Musée National Picasso u Parizu" i koja se otvara 23. ožujka u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Riječ je o dosad najvećoj i najznačajnijoj izložbi Picassovih djela u ovom dijelu Europe u kojoj će, vjerujemo, uživati bezbrojni ljubitelji umjetnosti

pablo picasso

U Zagreb stiže najopsežnija izložba Picassovih djela u ovom dijelu svijeta - "Picasso: remek-djela iz Musée National Picasso u Parizu". Marina Viculin, ravnateljica Klovićevih dvora, za medije je izjavila kako je i dosad bilo njegovih izložbi, ali nisu pokrivale cijeli opus, od najranijih djela nastalih kada je imao četrnaest godina do onih iz godine njegove smrti.

Na retrospektivi će posjetitelji moći vidjeti sve faze Picassova opusa - plavu, ružičastu, kubističku, klasičnu, a bit će predstavljena i neka od njegovih djela s elementima primitivističkog i ekspresionističkog slikarstva. Uz to, izložit će se 41 fotografija i prikazati dokumentarni film koji do detalja razotkriva slikarev buran život.

U dvoranama Klovićevih dvora bit će izloženo sveukupno 56 slika i skulptura po izboru direktorice Nacionalnog muzeja Pabla Picassa u Parizu, Anne Baldassari, koja je 2004. u Klovićevim dvorima bila kustosica izložbe "Picasso i Dora Maar: dodir pogledima". Ekskluzivnosti izložbe doprinosi i činjenica da je to zadnja prilika da se ta djela iz stalnoga postava Nacionalnog muzeja Pabla Picassa vide izvan matičnoga muzeja jer se on sada renovira, a kada u svibnju završi rekonstrukcija djela mu se vraćaju i više ga neće napuštati.

Izložba ostaje otvorena do kraja srpnja. 2013.  

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.