Norveški pisac Jo Nesbo, koji je svjetski ugled stekao kao vodeći predstavnik novog vala skandinavske kriminalističke književnosti, gostovat će u Hrvatskoj od 18. do 20. travnja u okviru zagrebačkog Noir festivala

jo nesbo

Noir Festival u suradnji s izdavačkom kućom Profil ugostit će slavnog norveškog pisca Jo Nesbøa, čija su djela prevedena na više od 40 jezika.

Prije nego je postao jedan od najuspješnijih pisaca krimića, Jo Nesbø bio je uspješan broker i još uspješniji frontman rock benda Di derre (Oni ondje). Prema vlastitim riječima shvatio je da je postao uspješan pisac u trenutku kad više nije bio glazbenik koji nešto piše nego pisac koji istovremeno ima i rock bend. Upravo ga je premorenost koju je prouzročio rad u banci danju i sviranje po klubovima noću natjerala da uzme pauzu i otputuje u Australiju.

Njegov slavni književni lik, istražitelj Harry Hole, rodio se u zrakoplovu, na letu od Osla do Sydneyja, i prvi roman "Šišmiš" objavljen je 1997. Sljedeći roman "Žohari", također nastaje na putu - u Bangkok. I jedan i drugi postižu veliki uspjeh i kod kritike i publike, a "Šišmiš" je nagrađen i Zlatnim ključem za najbolji skandinavski krimić. Nakon toga slijede također iznimno uspješni romani Crvendać, Nemeza i Đavolja zvijezda koji zajedno čine Osloansku trilogiju. 2005. objavljuje roman Iskupitelj za kojeg sam Nesbø kaže da je dijelom inspiriran i opsadom Vukovara. Priča o mladom plaćenom ubojici iz Hrvatske donekle je utemeljena na potresnoj priči hrvatskog vojnika koju je čuo radeći na publicističkom tekstu „Glasovi s Balkana". U vrijeme kad piše svoj sljedeći roman – Snjegović, Jo Nesbø već uživa međunarodnu slavu. Sljedeći romani Lovci na glave i Leopard također postižu velike uspjehe, a u želji da se okuša u nečemu novom, Nesbø počinje pisati i za djecu.

U svijetu krimića Jo Nesbø danas je pisac koji vlada svjetskim listama bestselera, a po njegovom romanu Snjegović uskoro se snima i film i to u režiji velikog Martina Scorsesea.

Zbog činjenice da je pismenost temeljni preduvjet za društvenu afirmaciju građana i postojanje istinske demokracije kao nositeljice boljeg života, Jo Nesbø je osnovao zakladu Harrya Holea koja na redovitim godišnjim natječajima dodjeljuje nagrade angažiranim pojedincima te odabire I finacira projekte opismenjivanja.

Iako je u Hrvatskoj boravio i prije, ovo je njegov prvi dolazak u ulozi pisca bestselera koji će nam se predstaviti u sklopu Noir festivala i približiti danas izuzetno popularni skandinavski noir.

U četvrtak, 18. travnja od 19 sati u Cineplexxu Centar Kaptol održat će se tribina na kojoj će ovaj slavni pisac zajedno s filmskom kritičarkom i spisateljicom Mimom Simić pokušati otkriti tajnu uspjeha skandinavskog noira. Nakon razgovora, na istom mjestu bit će premijjerno prikazan film Jackpot (Arme Riddere, 2011.), nastao po jednoj od Nesbøovih priča.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.