Roman prvijenac Mohammeda Hanifa mnogi uspoređuju s kultnom Hellerovom „Kvakom 22". Riječ je o uzbudljivom, zabavnom, subverzivnom i provokativnom romanu koji raskrinkava vojnu, političku i obavještajnu strukturu Pakistana, s porukom koja je teritorijalno neograničena

sanduk prezrelog manga

Tri čitateljice koje dobivaju na poklon odličan roman Mohammeda Hanifa „Sanduk prezrelog manga", su:

ANICA HRANJEC, DONJI KRALJEVEC

MONIKA IVANDIć, TRPANJ

ANA KASTMULLER, NOVA GRADIšKA

„Sanduk prezrelog manga" mnogi uspoređuju s Hellerovom „Kvakom 22" zbog urnebesne poruge na račun vojne i obavještajne infrastrukture, u ovom slučaju pakistanske. U svom očaravajućem, anarhičnom, provokativnom i beskrajno duhovitom romanu prvijencu, Hanif kao temu uzima nerazriješen misteriozni slučaj što se dogodilo na Indijskom potkontinentu. Zašto se Hercules C 130, najsigurniji zrakoplov na svijetu, 17. kolovoza 1988. srušio i odnio u smrt pakistanskog vojnog diktatora Ziu ul Haka?

Dakle, 17. kolovoza 1988. Pak One, predsjednički avion u kojemu je letio pakistanski diktator general Zia s još nekoliko najviših vojnih ličnosti, srušio se i nitko od putnika nije preživio. Unatoč dugoj i temeljitoj istrazi uzroci nesreće nisu otkriveni. Autor prati nekoliko tragova planova za atentat, uključujući tako različite elemente kao što je sablja s otrovnom oštricom, otrovni plin, kletva uvrijeđene prve dame i vrana koja se prejela prezrelih plodova manga.

O autoru: Mohammed Hanif rođen je u Okari u Pakistanu. Diplomirao je na pakistanskoj Zrakoplovnoj akademiji i postao pilot. Nakon nekog vremena počeo se baviti novinarstvom te je trenutno angažiran kao dopisnik BBC-a u Karachiju.

Preveo: Dario Borković
Cijena: 149 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.