Festival svjetskog kazališta održava se ove godine od 14. do 29. rujna u Zagrebu. U svom desetom, jubilarnom izdanju Festival donosi predstave koje, kako je to već njegova tradicija, pružaju presjek najzanimljivijih recentih teatarskih dostignuća, scenskih projekata koji obilaze najvažnije kazališne festivale u svijetu i koji su redovito dio glavnog programa i prvi izbor svih programatora

gospođica julija, festival europskog kazališta 2012
   "Gospođica Julija", redateljskog dvojca Katie Mitchell i Lea Warnera

Ako ste se zaželjeli kazališta i pogleda na neke od najboljih svjetskih predstava, ne propustite 10. Festival svjetskog kazališta u Zagrebu, Festival koji tradicionalno domaću publiku upoznaje s najzanimljivijom svjetskom teatarskom produkcijom. 

Prije nego što izdvojimo nekolicinu najzanimljivijih gostovanja, treba reći da će i predfestivalski kazališni party biti odličan jer on dolazi iz kultnog newyorškog kazališta La MaMa s glazbenom predstavom "La MaMa Cantata", koja je posvećena utemeljiteljici tog teatra Ellen Stewart.

Festival svečano otvara predstava "Poslije bitke" talijanskog redatelja Pippa Delbona i Kompanije Pippa Delbona, a slijede "Gospođica Julija" u režiji Katie Mitchell i Lea Warnera u produkciji stalnog gosta Festivala, berlinskog Schaubühnea am Lehniner Platz.

zatvaranje ljubavi, festival europskog kazališta 2012
     "Zatvaranje ljubavi" pariškog Theatrea de Gennevilliers

Belgijska kazališna skupina Peeping Tom nije nova za zagrebačku publiku, dapače, vidjeli smo je već nekoliko puta, a ponovno je na programu Festivala i to s recentnim scenskim projektom "Iznajmljuje se" u režiji Gabriele Carrizo i Francka Chartiera, dolazi i "Feministička predstava bez naslova" američke redateljice i dramatičarke Young Jean Lee i njezine Kompanije te predstava "Zatvaranje ljubavi" francuskog redatelja Pascala Ramberta u izvedbi pariškog Theatrea de Gennevilliersa.

Detalje potražite na: www.zagrebtheatrefestival.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.