Roman "Ubojice fazana" učvrstio je reputaciju Jussija Adler-Olsena kao vrhunskog pisca trilera u Danskoj. Nakon objavljivanja, roman je postao bestseler i još uvijek zauzima vrh top-liste. U pripremi je i ekranizacija (ugledna danska producentska kompanija Zentropa otkupila je filmska prava)

ubojice fazana

U vikendici na sjeveru Danske, 1987. godine brutalno je ubijeno dvoje mladih. Policija je sumnjala da je ubojica pripadnik elitne skupine iz privatne gimnazije, koju pohađaju djeca najbogatijih obitelji u zemlji... Nakon dvadeset godina taj slučaj pojavio se na stolu policijskog inspektora Carla Mørcka, koji vodi Odjel Q – odjel za »posebne slučajeve«. Isprva, Carl misli da je fascikle dobio slučajno, ali ubrzo shvaća da tu nešto ne štima. Sa svojim pomoćnikom Assadom pokreće istragu, koja će ih od društvenog dna, siromaha i beskućnika koji žive na Glavnom kolodvoru, dovesti do vrha društvene ljestvice, do najmoćnijih osoba u zemlji. Lov je započeo.

O autoru: Jussi Adler-Olsen danski je pisac rođen 1950. u Kopenhagenu. Studiji sociologije, politologije i filmske umjetnosti, kao i odrastanje uz oca koji je kao psihijatar radio po raznim mentalnim ustanovama, omogućili su mu direktan uvid u krajnje raznovrsnu tematiku o kojoj piše, od ekstremnih oblika mentalnih bolesti do međunarodnih urota. Svoju spisateljsku karijeru započeo je trilerima o međunarodnim zavjerama – "Alfabethuset" ("Kuća Alfabeta", 1997.) i "Og hun takkede guderne" ("Tvrtka Basher", 2002) – nakon kojih se probio i van granica Danske.

Najpoznatiji je po seriji trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu, za koju su autorska prava prodana u više od 25 zemalja uključujući Švedsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju, Španjolsku i Rusiju. Po prvom romanu iz serijala, "Žena u kavezu" (Kvinden i buret, 2007.), upravo se snima i film u produkciji ugledne danske filmske kompanije Zentropa, dok je za treći roman, "Flaskepost fra P" („Poruka u boci") autor 2010. dobio nagradu za najbolji skandinavski kriminalistički roman – "Stakleni ključ" – kojom su prethodno bili nagrađeni i Henning Mankell, Stieg Larsson i Jo Nesbø. 

Prijevod: Miloš Đurđević

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.