Ovogodišnji TSP vraća pred domaću publiku neka velika koreografska i plesna imena koja smo već imali prilike gledati - poput Jasmina Vardimona i Luce Silvestrinija - koji su danas doista prave zvijezde. No moći ćete vidjeti i mnoge nove senzacije te posebnu poslasticu - 3D film o slavnoj koreografkinji Pini Bausch, koji potpisuje Wim Wanders

7734, jasmin vardimon company
Iz predstave „7734", Jasmin Vardimon Company iz Velike Britanije

Od 24. svibnja do 2. lipnja, Zagreb i Rijeka bit će domaćini 28. Tjedna suvremenog plesa, jednog od najvažnijih i najvećih festivala suvremenog plesa u regiji.  Na ovogodišnji TSP stižu autori koje smo upoznali na početku njihove karijere, a koji danas suvereno vladaju europskim scenama - Jasmin Vardimon i Luca Silvestrini, iz Velike Britanije. Po prvi puta publici će se predstaviti koreografi Thomas Noone iz Španjolske, Guilleme Botelho iz Švicarske, Didier Theron iz Francuske, te doajenka portugalske plesne scene Clara Andermatt. Chris Haring, koreograf renomirane austrijske skupine Liquid Loft predstavlja svoju sada legendarnu koreografiju Running Sushi.; dok nizozemski koreograf Andre Gingras kroz video instalaciju razmatra cijenu tijela u pokretu. Posebna će poslastica biti plesni spektakl The Project u produkciji Izraelske Opere i Suzanne Dellal Centra sa ukupno 24 plesača.

pina bausch
Scena iz fascinantnog filma o slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bausch; režiju potpisuje kultni njemački redatelj Wim Wanders

Posebno ističemo suradnju TSP-a s Motovunskim filmskim festivalom i Continental filmom - ne propustite izvrstan 3D film „Pina" koji je snimio kultni njemački redatelj Wim Wenders. „Pina" je dugometražni plesni film snimljen u očaravajućoj 3D tehnologiji s ansamblom Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, koji predstavlja jedinstvenu i inspirativnu umjetnost velike njemačke koreografkinje koja je preminula 2009. godine. Sam film gledatelje vodi na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje u novoj dimenziji - izravno na scenu s legendarnim ansamblom, a plesače prati i izvan kazališta: u grad i oko Wuppertala - mjesta koje im je 35 godina bilo dom.

Ulaznice za sve predstave, kao i posebne festivalske propusnice te kompleti s  popustom, u prodaji su u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici 10, dok će ulaznice za izvedbe u Rijeci biti moguće nabaviti sat vremena prije izvedbi na blagajni HKD Sušak Rijeka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.