Alexander Balanescu, jedan od najintrigantnijih violinističkih majstora današnjice, gost je "Riječkih ljetnih noći". Ne propuštajte ni pod koju cijenu

alexander balanescu i ada mileaJedna od najvećih zvijezda 6. festivala „Riječke ljetne noći", uz jazz superstara Artura Sandovala, svakako je glazbenik Alexander Balanescu. Svjetski priznati violinistički virtuoz i kompozitor za film, ples i kazalište porijeklom iz Rumunjske, danas s londonskom adresom. Balanescu uživa svjetsku slavu i kao vođa jednog od najkreativnijih i najinovativnijih gudačkih kvarteta na svijetu: Balanescu Quarteta.

Iako Alexander Balanescu nije nepoznat hrvatskoj publici, budući da je posljednjih godina održao nekoliko koncerta od Zagreba do Rovinja, njegov nastup u sklopu Riječkih ljetnih noći na Trsatskoj gradini, 14. srpnja, neće biti repriza viđenog. Naime, taj će se glasoviti umjetnik predstaviti, prvi put u Hrvatskoj, s Adom Mileom, istaknutom rumunjskom pjevačicom i glumicom i to inovativnom „operom za dvije osobe" - „The Island"/"Otok" nastaloj prema drami Gelua Nauma, rumunjskoga nadrealističkoga pjesnika.

„Otok" se temelji na priči o Robinsonu Crusoeu, ali s neobičnim pogledom na svijet karakterističnim za tog književnika. „Radeći na projektu puno sam naučio o početnoj važnosti teksta i kako glazba može pronaći pravo mjesto ako je otvorena teksutalnim vibracijama", kaže Balenscu koji je potkraj devedesetih slučajno naišao na albume Ade Milee.

„Njezini su me uratci impresionirali kako originalnošću tako i hrabrošću te sam odmah poželio raditi s njom", priča Balanescu te dodaje kako su se sreli prije četiri godine te počeli razgovarati o zajedničkom projektu. Rezultat je „The Island" ovječan pohvalama kritike.

O umjetnicima:

Alexander Balanescu studirao je u New Yorku na prestižnoj Julliard School s Dorothy Delay i bio član Arditti Quarteta u Londonu, te izvodio repertoar suvremene klasike. Godine 1987. osnovao je vlastiti, danas već legendarni kvartet s orijentacijom na glazbu „istinski dostupnu današnjoj publici", kako sam kaže. Njegovi interesi nisu fokusirani samo na jedno glazbeno polje stoga iza sebe ima brojne i raznoličite suradnje s glazbenicima i umjetnicima kao što su pop zvijezde Pet Shop Boys te Kate Bush i David Byrne iz Talking Heads. Surađivao je i s Michaelom Nymanom, Johnom Lurieiom i Ornetteom Colemanom. Svirao je, među ostalim, s bubnjarom Milesa Davisa Jackom de Johnetteom i saksofonistom Johnom Surmanom i Andyjem Sheppardom. Autor je glazbe za više filmova kao i serije animiranih filmova Phila Mulloya. Za uglednu izdavačku kuću „Mute" objavio je nosače zvuka „Possessed" (1992.) s obradama Kraftwerka, „Luminitza" (1994.) u kojem se oslanja na specifičnu notu rumunjskog folklora, „Angels and Insects" (1997.) i „Maria T" (2005.), hommage legendarnoj rumunjskoj glazbenoj divi Mariji Tanase.

Ada Milea rođena je prije 34 godine u rumunjskome gradu Tigru Mures gdje je završila Akademiju dramskih umjetnosti. Kao glumica dvije je godine ( 1997.-1999.) radila u Nacionalnom teatru Tirgu Mures a potom je kao slobodna glumica glumila u različitim kazalištima i paralelno komponirala glazbu za kazališne predstave. Kao pjevačica, do sada je održala niz koncerta ne samo u Rumunjskoj već i u Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. Za nju kažu da je jednako radikalna i uzbudljiva umjetnica kao što je to i Balanescu. Svojim je djelima stekla iznimnu popularnost u Rumunjskoj. Do sada je izdala pet nosača zvuka te ostvarila 11 glazbenih projekata za kazališta u zemlji i inozemstvu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.