Od 23. lipnja u Kinu Europa pogledajte nezaboravnu ljubavnu priču između kraljice francuske mode i velikog ruskog skladatelja... Madmoiselle Chanel bila je prilično fatalna žena. Njenih ludih ljubavi bilo je nekoliko (najveća naravno s Arthurom Boyem Chapelom koji je tragično poginuo), no najslavnija je svakako njena burna romansa s legendarnim ruskim skladateljem Igorom Stravinskim

coco chanel i igor stravinski

U ulozi Coco Chanel u njenim mladim danima, prošle smo godine najprije gledali neodoljivu Audrey Tautou... Coco je tada, u mukotrpnim vremenima svojih profesionalnih početaka u Parizu, bila ludo zaljubljena u bogatog engleskog biznismena Arthura Boya Chapela koji je financirao većinu njenih ranih poslovnih pothvata. Boy i Coco bili su skupa punih devet godina (usprkos njegovu vjenčanju s engleskom aristokratkinjom Dianom Wyndham), a romansa je trajala do 1919. kada je Chapel tragično poginuo u prometnoj nesreći.

Poznanstvo Coco Chanel i Stravinskoga započelo je dok je Chanel još bila s Chapelom, 1913. na premijeri skandaloznog modernističkog baleta "Posvećenje proljeća" Igora Stravinskog. Ljubavna veza nastavila se sedam godina kasnije kada je slavna Parižanka udomila Stravinskoga, tada siromašnog izbjeglicu iz Rusije, njegovu suprugu i četvero djece u svojoj ladanjskoj kući.

Ovoga puta, u ulozi Coco Chanel pojavljuje se bivši Chanelov model Anna Mouglalis, dok ulogu Igora Stravinskog tumači danski glumac Mads Mikkelsen (poznat, između ostaloga, kao glavni negativac i protivnik Jamesa Bonda, Le Chiffre u filmu "Casino Royale").

coco chanel i igor stravinski

Najvećim dijelom film prati strašću i ljubomorom natopljene susrete dvoje umjetnika iz tog razdoblja u kojem je Coco kreirala svoj slavni miris Chanel 5, a Stravinsky komponirao "Pet lakih komada". Osim briljantnih vizuala (David Ungaro), soundtracka sačinjenog od skladbi Igora Stravinskog i odlične kostimografije (Chattoune, nominacija za Cesara 2010.), ovaj film zacijelo će naći mnoge pobornike među modnim sladokuscima zbog činjenice da ga je modni šef Chanela, Karl Lagerfeld blagoslovio, a pariška modna kuća dala ekipi pristup u sve svoje modne arhive, kao i u stan popularne kreatorice na pariškoj adresi Rue Cambon 13.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.