Slavni britanski umjetnički otkačenjaci, Gilbert & George, životni i profesionalni partneri koji život proživljavaju u nevjerojatnoj simbiozi, predstavit će se u Zagrebu novom izložbom - Jack Freak Pictures. Riječ je o 60 radova kroz koje se bave svojim omiljenim temama kao što su smrt, religija, život, nada i novac, te ujedno - iznova i iznova - britanska zastava, Union Jack

gilbert and george, deathOni su u umjetničkom (likovnom) svijetu, nešto poput Victora & Rolfa u modnome. Fizički slični, artistički komplementarni, kreativno nerazdvojni... Onako malo kao Iljf i Petrov. No, da vas ne zamaramo asocijativnim zavrzlamama, recimo tko su to doista Gilbert i George? Englez George Passmore (1942) i Talijan Gilbert Proesch (1943) dvojica su nevjerojatno originalnih i osebujnih živućih umjetnika.

I zbilja su slični. U svemu se poklapaju i nikad se ne razdvajaju: njih dvojica su intiman i umjetnički par koji je od sebe stvorio provokativan brand, ultimativni umjetnički proizvod. Odjeveni su uvijek u odijelo s kravatom i pretvaraju se u „žive skulpture" vlastitih izložbi. Prve performance izvodili su 1970-ih - moramo priznati da nisu bili naročito originalni - napijali su se u javnosti i to „podvaljivali" pod umjetnost. No isplatilo im se. Uvijek su provokativni, ali ipak svaki je njihov čin krajnje promišljen.

U svojim radovima, Gilbert & George najčešće se bave religijom, spolnošću, rasom, novcem, seksualnošću i sličnim socijalno angažiranim temama. Ipak, teško je kod njih znati što je u njihovu radu privatan život, a što umjetničko djelovanje jer se to uvijek isprepliće. Djeluju od 1967., neprestano pomičući granice definicije pojma umjetnosti, no, ostajući pritom ono što su bili od samih početaka - living sculpture. Njihove umjetničke akcije i djela, formatom monumentalna, nezaobilazno su mjesto umjetnosti 20. stoljeća, a nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija.

Što ćemo vidjeti na izložbi?

Dio izložbe Jack Freak Pictures, čini i film „Svijet Gilberta i Georgea", za koji su autori napisali scenarij i režirali ga. Posjetitelji će također moći vidjeti dokumentarac „Tim Marlow s Gilbertom i Georgeom". Sve to zajedno pruža temeljit uvid u stvaralaštvo slavnoga para - jer izložba je i velika i inovativna. 

Evo što povodom ove intrigante izložbe kaže pisac Michael Bracawell: „Gilbert i George više od četrdeset godina zajedno stvaraju goleme slike, neprestano svojim začuđujućim stilom ističu teme, kao što su religija, spolnost i rasna diskriminacija, društvena angažiranost... U fokusu izložbe Jack Freak Pictures jest britanska nacionalna zastava, a umjetnici propituju sva njezina značenja - od nacionalnog ponosa i dike Cool Britannia, do nogometnog pa i građanskog nepoštivanja. Uresivši se medaljama i amuletima te postavivši se na pozadinu londonskih ulica, zemljovida i drečavo crveno-bijelo-plave zastave, Gilbert i George još jednom ne samo da su stvorili, nego su i napučili vlastiti živopisan svijet."

Izložbu možete vidjeti od 10. lipnja do 12. rujna 2010., u zagrebačkom MSU-u.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.