U izdanju Naklade Ljevak upravo je izašao jedan od najiščekivanijih romana godine, literarni mega-hit „Angelologija", američke spisateljice Danielle Trussoni. Dočekan od strane utjecajnih kritičara laskavim riječima - „senzualan, šokantan i inteligentan triler koji ima gotovo halucinogenu moć" - roman je pobudio veliki interes javnosti

angeologija, vampiri vs pali andjeli

Mjesecima su književnim (i filmskim) top-listama vladali bljedoliki vampiri te tu i tamo pokoji mišićavi vukodlak. Čovjek se nije imao kamo okrenuti, a da ga iz „zasjede" ne dočeka tugaljivo lice Edwarda Cullena, ljepotice Belle Swan ili nabildanog Jacoba.

Fenomen sage „Sumrak" teško da se, u komercijalnom smislu, može s bilo čime usporediti. U taj grozničavi krug (s redovima pred knjižarama, iščekivanjem filmskih verzija i vriskovima tinejdžera), ulaze samo još „Harry Potter" i eventualno „Da Vincijev kod"...

Detroniziranje vampira činilo se stoga potpuno nemoguće. Ali, ipak, kako je svakog čuda tri dana dosta, dogodilo se i to. No mračne krvopije nisu zamijenile neke vedrije teme i življi junaci, već jedna jednako tako mračna, ako ne i mračnija tematika - pali anđeli nefili koji žele nastaviti vječni rat protiv čovječanstva, srušiti svo dobro u čovječanstvu i zavladati ljudima - bizarna tematika, ali upakirana iznimno privlačno i senzualno, vještim perom američke spisateljice Danielle Trussoni.

Usporedbe njenog romana s legendarnim književnim klasikom Umberta Eca „Ime Ruže" ili Brownovim literarnim uraganom „Da Vincijev kod", samo su dodatno pridonijele cijeloj fami oko "Angelologije".

Što je zajedničko obitelji Rockefeller, Bibliji i muzikologiji?

Povjesničarka i profesorica engleskoga jezika, američka spisateljica Danielle Trussoni iz Wisconsina, ovjenčana je već s nekoliko prestižnih književnih nagrada za svoj roman „Falling Through The Earth", ali pravi književni uspjeh došao je tek s „Angelologijom". Istraživački rad koji je prethodio pisanju romana je fascinantan, kao i način na koji je Trussoni spojila naoko nespojive motive - biblijske anđele i apokrifna evanđelja, mit o Orfeju, srednjovjekovne monahe, obitelj Rockefeller, naciste, redovnice, muzikologiju...

No, uz činjenicu da je riječ o raskošnom, napetom i biblijski opširnom, te, kako se to voli reći - pitkom i čitkom romanu - „Angelologija" je prije svega, jedinstvena, bogata i začuđujuća sliku koja čitateljima prenosi šokantnu poruku - ističe magazin Time.

angeologija, danielle trussoniO čemu se zapravo radi?

Sestra Evangeline bila je tek djevojka kada ju je otac povjerio Franjevkama od vječnoga klanjanja u unutrašnjosti New Yorka. Sada, u dvadesettrećoj godini, njezino otkriće pisma slavne filantropistice Abigail Rockefeller, pokojnoj nadstojnici samostana sv. Ruže, iz 1943. godine, uvodi Evangeline u tisućljetnu tajnu povijesti, sukob Društva angelologa i nevjerojatno prekrasnih potomaka anđela i ljudi, nefila.

Tajne koje ta pisma skrivaju žudnja su nekad moćnih nefila, koji žele nastaviti vječni rat, srušiti svo dobro u čovječanstvu i zavladati ljudima. Generacija za generacijom angelologa posvetila je svoje živote zaustavljanju pohoda nefila, a njihova zajednička misija, priključivanje kojoj je Evangeline bilo odavno zapisano u zvijezdama, prostire se od idiličnoga samostana na rijeci Hudson do samih vrhova bogatstva mikrokozmosa New Yorka, groblja Montparnasse u Parizu, pa do planina Bugarske. 

Evangeline, uz svesrdnu pomoć Verlainea, povjesničara umjetnosti, ulazi u svijet stoljetne borbe protiv nefila - borbe čiji su sudionici nekada bili i njezini pokojni roditelji.

Bogata poviješću, očaravajućim likovima i čudesno osmišljena, „Angelologija" povezuje biblijski nauk, mit o Orfeju i miltonovske vizije Izgubljenog raja u priču koja će vas ostaviti bez daha, priču o običnim ljudima uključenima u borbu koja će odrediti sudbinu svijeta.

Tko su nefili?

Devedesetih godina prošloga stoljeća anđeli su bili sveprisutni - anđele čuvare i muze mogli ste naći na majicama, sapunima, raznim suvenirima, zidovima restorana... I, iako se možda čini da su u posljednje vrijeme iščeznuli, oni su i dalje prisutni, no prije svega u literaturi za samopomoć i izlječenje. Prvi roman Danielle Trussoni, „Angelologija", nikako se ne smije svrstati niti u jednu od tih kategorija - on, naime, za svoju okosnicu ima zle i pale anđele, potomke ljudi i nebeskih stvorenja koji se prvi puta spominju već u Genezi.

danielle trussoniZa autoricu, Danielle Trussoni, nefili su prekrasna čudovišta sjajne zlatne puti i širokih bijelih krila kojima je mjesto u kavezima. Kako je jedno od tih čudesnih stvorenja reklo, „anđeo i vrag... jedan je sjena onog drugog". Moderni nefili su zlobni, sebični, puteni, bogati, ljubomorni na ljude i osvetoljubivi prema Bogu, hladni jedni prema drugima i grubi prema svojim slugama koji pripadaju nižim anđeoskim bićima - tako ih je barem zamislila  američka spisateljica s, očigledno, obiljem mašte. 

Usred te priče nameće se pitanje jesu li anđeli opipljivi ili su samo gusto koncentrirane nakupine svjetlosti? Ako nemaju ni pupak ni bradavice, kako se razmnožavaju i rađaju? Odgovori na ta i ostala pitanja koja izviru iz ove priče svuda su oko nas.

Izdanje: Naklada Ljevak, Biblioteka Graham Green
S engleskoga prevele: Martina Burulić i Petra Petrač
Cijena: 149 kuna

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.