Slavna američka scenaristica i spisateljica Nora Ephron, žena čije smo kultne filmove "Kad je Harry sreo Sally", "Imaš mail", "Romansa u Seattleu", "Michael", "Julie i Julia"..., gutali s osmijehom na usnama i pokojom suzom u očima, preminula je jučer od upale pluća, posljedice akutne mijeloične leukemije koja joj je dijagnosticirana prije šest godina, javio je The Washington Post

nora ephron

Nora Ephron umrla je u 71. godini od komplikacija izazvanih upalom pluća, uzrokovanom mijeloičnom leukemijom koja joj je dijagnosticirana prije šest godina, javio je The Washington Post. Iako je Nora Ephron širokoj svjetskoj javnosti najpoznatija kao holivudska scenaristica, autorica mnogostruko nagrađivanih i obožavanih filmova (kao što su 'Kad je Harry sreo Sally', 'Imaš mail', 'Romansa u Seattleu', 'Silkwood' ili 'Julie i Julia'), njezin je talent bio daleko raskošniji te se u drugoj polovini svoje karijere etablirala kao ugledna esejistica i spisateljica. 

Norah Ephron rodila se 19.5.1941. u New Yorku, odrasla je na Beverly Hillsu, a diplomirala na Wellesley Collegeu te započela karijeru kao novinarka New York Posta. Sedamdesetih godina za Esquire je napisala seriju tekstova o feminističkom pokretu, iako je bila sve samo ne klasična feministkinja.

"Bila je najzabavnija feministkinja ili pseudofeministkinja, ovisno o tome koga pitate", opisali su je 2009. u New Yorkeru. Godine 1976. Ephron se udala za novinara Washington Posta Carla Bernsteina (prije je bila devet godina u braku s piscem Danom Greenburgom). Bernstein i njegov kolega Bob Woodward novinari su koji su otkrili aferu Watergate što je dovela do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona.

Nora Ephron u povijest filma ušla je kao autorica scenarija za film 'Kad je Harry sreo Sally...' iz 1989., s Meg Ryan i Billyjem Crystalom u glavnoj ulozi. "Kad je Harry sreo Sally... je pomalo mračan film", izjavio je redatelj Nicolas Stoller za Huffington Post 2012. "Sve je slatko i završava lijepo i romantično, ali riječ je o dva lijepo zeznuta lika. Oni imaju puno mana i rade prilično neugodne stvari jedno drugome. To ide prema tamnom, prilično stvarnom mjestu između njih. Zato je klasik.", zaključio je Stoller. Svakako, film 'Kad je Harry sreo Sally" jedna je od najobljubljenijih i najgledanijih romantičnih komedija u povijesti svjetskog filma, koja je svojim humorom, ali i inteligentnom dozom cinizma, ušla u one romantične komedije koje tu "etiketu" ne nose s pežorativnim prizvukom. Ujedno, film je tada mlade holivudske glumce Meg Ryan i Billyja Crystala lansirao u orbitu megapopularnosti. 

Posljednjih godina, sve češće razmišljanje o smrti uvuklo se i u njen rad, a u svojoj posljednjoj knjizi "I Remember Nothing: And other Reflections" napisala je: "U jednom trenutku dolazite do točke u životu kada morate realistično sagledati situaciju i shvatiti da su dani kraći i da stvari ne možete odgađati za kasnije. Ako ih stvarno želite dovršiti, bolje ih dovršite. Jednostavno ima previše ljudi koji se razbolijevaju, i prije ili kasnije, razboljet ćete se i vi. Stoga, vjerujem da je dobro znati što je ono što volite raditi da bi učinite što više toga".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.