Azar Nafisi, autorica međunarodnog bestselera "Lolita u Teheranu", u svojoj novoj knjizi „Stvari o kojima sam šutjela" (Naklada Ljevak), iznosi snažnu osobnu priču o odrastanju u Iranu - dirljiva sjećanja na život obilježen divljenjem prema snažnoj i kompleksnoj ličnosti svoje majke u vrijeme dok je Iran prolazio kroz turbulentno razdoblje revolucije

azar nafisi, stvari o kojima sam sutjela„Stvari o kojima sam šutjela" prije svega je intimistički roman o djetinjstvu i odrastanju, te kompleksnom odnosu između majke i kćeri, u svim njegovim najfinijim nijansama. No, roman je to i o specifičnim društvenim trenucima u zemlji u kojoj su politička i mnoga druga prava, u doba Nafisina odrastanja bila (i još uvijek su), duboko potisnuta. Nafisi piše o bolnim sjećanjima na obiteljske tajne svoje majke, o tome kako je kao mlada žena otkrila moć senzualnosti u književnosti, te o cijeni koju je njezina obitelj platila zalažući se za slobodu u zemlji potresanoj političkim nemirima. Ove i druge teme provlače se kroz Nafisinu memoarsku prozu u kojoj iščitavamo priču o autoričinu životu, ali i složeni povijesni kontekst i političke igre o kojima većina nas vrlo malo toga zna.

Priče kao bijeg od stvarnosti

Središnji lik romana je svakako majka Azar Nafisi, inteligentna i kompleksna ličnost, koja, suočena s propašću sna o uspješnom i romantikom ispunjenom životu, pribjegava smišljanju očaravajućih priča o sebi, svojoj prošlosti, svom bogatom prvom mužu koji je umro jako mlad i o vlastitoj obitelji. Te priče o obitelji i njezinim slavnim danima koje su joj služile kao bijeg od stvarnosti jednako su toliko skrivale koliko su otkrivale. Nafisin otac utočište je tražio u pričama drugačije vrste - pričajući svojoj voljenoj kćeri o klasicima perzijske književnosti, o junacima i junakinjama Shaknamaha - perzijske Knjige kraljeva - i o ostalim perzijskim klasicima. Kad se njezin otac upustio u niz ljubavnih avantura njegova je kći počela lagati majci, skrivajući njegovu nevjeru. 

Ženski izbor

Dijelom detektivska priča, a dijelom portret jedne izuzetne žene, prikaz jednog braka i odnosa između oca, majke i kćeri, ova knjiga ujedno predstavlja duboka osobna razmišljanja o ženama i o životnim izborima koji im stoje na raspolaganju te o tome kako je Azar Nafisi kao žena pronašla nadahnuće za drugačiji pristup životu - najprije u pričama perzijskih a onda i zapadnjačkih pisaca - kao što je Charlotte Brontë i njezina Jane Eyre, ili Jane Austen i njezin roman „Ponos i predrasude".

azar nafisi

Dijete političke elite

Azar Nafisi dijete je iranske političke elite. Njen otac Ahmad Nafisi bio je gradonačelnik Teherana i ujedno najmlađi u povijesti te zemlje kojega je iranski Šah postavio na tako važnu političku poziciju. Azarina majka, Nezhat Nafisi, jedna je od prvih žena koja je ušla u Iranski parlament. Azar Nafisi školovala se u Velikoj Britaniji i SAD-u, doktorirala je anglo-saksonsku književnost, a njen roman „Lolita u Teheranu" postigao je veliki svjetski uspjeh. Spisateljica živi u SAD-u s mužem i dvoje djece.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.