Uz hvalospjeve publike i kritike, roman „Nek zabava počne" Niccolòa Ammanitija, talijanske spisateljske zvijezde, prodao se samo u Italiji u više od 350.000 primjeraka i ne silazi s ljestvica najčitanijih naslova. Moderni „Satirikon", „Ljudska komedija" na Ammanitijev način, roman je slatko-gorkog okusa, knjiga koja vas tjera da se smijete premda itekako dobro znate da biste trebali plakati

niccolo ammaniti, nek zabava pocne„Nek zabava počne" roman je koji svojom atmosferom i motivima fantastike lagano podsjeća na slavni roman Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita". Usto, tu je i prepoznatljiva Bulgakovljeva fascinantna vještina da vrlo ozbiljne i zastrašujuće trenutke surovih političkih igara, Ammaniti oblikuje kao urnebesno zabavne i komične scene. Priča prati građevinskoh mogula Chiattija, koji je u nekadašnjem gradskom parku, u srcu Rima, sagradio rezidenciju i namjerava je otvoriti zabavom o kojoj će se govoriti barem nekoliko narednih stoljeća. No Chiatti u legendu ne namjerava ući uz švedski stol i laganu glazbu.

Političari i zvijeri iz propalih istočnoeuropskih cirkusa, poduzetnici i bugarski kuhari s paranormalnim moćima, beskrvne manekenke i crni goniči slonova, slavni nogometaši i davno izgubljeni olimpijci... Na Ammanitijevo finale, možda i najžešće do sada, pozvani su svi koji u Italiji nešto znače, a i poneko koga ne biste očekivali. Tamo je Fabrizio Ciba, obljubljeni književnik u stvaralačkoj krizi. Tamo su i Zvijeri Abadonove, četveročlana sotonistička sekta s planom. S njima, zabava može početi. Moderni „Satirikon", „Ljudska komedija" na Ammanitijev način, "Nek zabava počne" slatko-gorki je roman, knjiga koja vas tjera da se smijete premda itekako dobro znate da biste trebali plakati.

O autoru: Niccolò Ammaniti (1966.) rođen je i živi u Rimu. Njegove su knjige prevedene u 44 zemlje svijeta. Na hrvatskome su objavljeni romani „Ja se ne bojim", „Pokupit ću te i odvesti", „Kako Bog zapovijeda" te pripovjedna zbirka „Blato". Smatran najinovativnijim autorom suvremene talijanske proze, Ammaniti se među piscima svojeg naraštaja ističe, između ostaloga, nevjerojatno izbrušenom i koherentnom romanesknom strukturom, u kojoj se svaki od brojnih elemenata, likova, sporednih radnji, savršeno uklapa u cjelinu: naizgled nespojive životne priče i sudbine susreću se i prepleću kao da nikada i nikako drukčije nije ni moglo biti. Uz hvalospjeve publike i kritike, roman „Nek zabava počne" prodao se samo u Italiji u više od 350.000 primjeraka i ne silazi s ljestvica najčitanijih naslova.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.