Pred kraj ljeta, u hrvatska kina stiže dugoočekivani film o ranim danima Coco Chanel. U raskošnoj priči o najvećoj modnoj dizajnerici svih vremena glavnu ulogu igra francuska filmska zvijezda Audrey Tautou, a film potpisuje redateljica Anne Fontaine. Našem nestrpljenju nema kraja

audrey tautou kao coco chanelDjevojčica iz središnje Francuske koja sa sestrom svake nedjelje u sirotištu uzaludno iščekuje dolazak svog oca. Pjevačica lošeg glasa koja hrabro nastupa pred začuđenom publikom. Švelja koja porubljuje odjeću u provincijskom krojačkom salonu. Kurtizana premršavog tijela koja uspijeva pronaći utočište kod Etiennea Balsana. Ljubavnica koja zna da neće postati „ničija žena", čak ni žena Boya Capela koji ju je neizmjerno volio. Buntovnica koju su gušile konvencije njezinog vremena i koja se odijevala u košulje svojih ljubavnika. To je priča o Coco Chanel.

Francuska redateljica Anne Fontaine dugo je vremena, davno prije početka realizacije filma, bila fascinirana likom Coco Chanel. „Nije me toliko zanimala moda, koliko karakter te iznimne žene," kaže Fontaine. „Posebno me dirnula činjenica da je svoj uspjeh ostvarila samostalno. Toj djevojci, porijeklom iz siromašnog, seoskog dijela Francuske, neobrazovanoj no obdarenoj iznimnom osobnošću, bilo je naprosto suđeno da živi ispred vlastitog vremena."

Godinama nakon buđenja interesa, redateljici se napokon pružila prilika da snimi film o legendarnoj modnoj ikoni. „Morala sam razmisliti želim li se zadržati na prvom dijelu njenog života; godine obučavanja, i svega što se događalo prije nego je ona sama shvatila kakva ju blještava sudbina očekuje," objašnjava redateljica. „Stoga, vratila sam se proučavanju njene biografije koju je napisao Edmonde Charles-Roux, Chanel and Her World: Friends, Fashion, and Fame. Druga stvar koja je bila ključna je bio pronalazak glumice koja bi mogla utjeloviti takav lik, a ne nekoga tko bi bio blijeda kopija Chanel."

Audrey kao idealan izbor

Fontaine je pronašla utjelovljenje Chanel u glumici Audrey Tautou. „Tijekom mog prvog susreta s Audrey, zapanjila me njena volja, smjelost, i snaga njenog pogleda kojim prodire kroz ljude," prisjeća se Fontaine. „Chanel je gledala sve oko sebe. Njena kultura nije bila izgrađena na znanju, već na opažanju. Kada sam upoznala Audrey, nisam još bila napisala niti jednu rečenicu scenarija, no znala sam da ako bi mi ona iskazala povjerenje, a produkcija pristala da se film bavi godinama njenog naukovanja, da sam bila spremna na pustolovinu svog prvog povijesnog filma.", zaključuje Fontaine.

scena iz filma coco avan chanelChanel je u jednakoj mjeri fascinirala i Tautou, i iako je ideja uloge dugo vremena bila prisutna, tek ju je Fontaineina vizija privukla. „Potajice sam se nadala da će mi netko pristupiti s ponudom da igram Coco Chanel, jer me suvremenost njenog lika, njen duh i položaj koji je osigurala ženama, iskreno zadivljuje," kaže Tautou. „Osim toga, kada mi je Anne Fontaine objasnila kako misli pristupiti temi, odmah sam pristala."

Kako bi osigurala uspješan završetak ovog ambicioznog projekta, te vjerno prikazala rane godine života Coco Chanel, Fontaine je odlučila okupiti priznate i iskusne kreativce. „Ovo je prvi puta da snimam povijesni film, pa sam željela raditi s ljudima koji imaju znatnog iskustva u svojim poljima," kaže redateljica.

Božanstveni kostimi

Najvažniji su, dakako, bili kostimi. Za stvaranje ključnih kostima koji odgovaraju povijesnom periodu Chanelinog života koji film prikazuje, Fontaine se obratila Catherine Leterrier (dobitnica Francuske nagrade César godine 2000 i 2004), koja je svoj talent pokazala u suradnji s Fontaine na njenom posljednjem filmu, La Fille de Monaco, kao i suradnjom sa slavnim redateljima kao što su Alain Resnais, Louis Malle, Robert Altman, Luc Besson, Jonathan Demme, André Téchiné, Bertrand Blier i Ridley Scott.

coco chanel, audrey tautouLeterrier je svoju karijeru započela u modnoj industriji (Diplomirala je na École de la Chambre Syndicale de la Haute-Couture Parisienne) prije nego se posvetila filmu i postala jedna od najtraženijih kostimografkinja u industriji. „Cijela ekipa je bila čvrsto odlučna da moramo izbjegavati sve zamke slikovitosti i reprezentacije, pogotovo kada su kostimi u pitanju," kaže Fontaine.

„Cilj nije bio snimiti film o povijesti mode," kaže Leterrier.

„Povremeno smo bili prisiljeni dopustiti si kreativnu slobodu s vremenskim redoslijedom. Kako bi se uklopio u priču, slavni prugasti mornarski pulover koji Chanel nosi na legendarnim slikama iz 1930-ih, u filmu se pojavljuje ranije; u sceni kada Coco šeće po plaži s Boyem i primjećuje pulovere koje nose ribari koji povlače mreže. Slično, pošto je Anne željela da smislim kako je nastala slavna CHANEL torbica, nacrtala sam sašivenu vreću za šivaći pribor, oblikovanu poput torbice, koju sam kasnije napravila od starog, neravnomjernog crnog platna kakvo se koristilo u izradi seljačke odjeće, da izgleda kao da je mlada Coco to sašila od ostatka tkanine koju je dobila od svojih teta."

Nećemo vam više otkrivati detalje iz filma, samo ćemo vam reći da premijeru u hrvatskim kinima očekujete 27. kolovoza. Na portalu Femina.hr pročitajte i tekst Chanel će zavladati kino-dvoranama.

Uživajte u djeliću atmosfere iz filma:

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.