Kolekcija prekrasnih indonezijskih tkanina, batika s otoka Jave, koje je tijekom niza godina skupljala Obamina pokojna majka Ann Dunham, predstavljena je javnosti u Muzeju tkanina u Washingtonu. Strastvena antropologinja i kolekcionarka, Ann Dunham bila je zaljubljenica u raskoš boja i motiva indonezijskih tkanina

batik tkanina iz kolekcije ann dunhamMajka američkog predsjednika Baracka Obame bila je strastvena kolekcionarka tkanina, posebno batika s indonezijskog otoka Jave. Najljepši primjerci njene kolekcije, njih dvadesetak, izloženo je do kraja kolovoza u jednom od najpoznatijih svjetskih muzeja tekstila i odjeće, washingtonskom Muzeju tekstila.

Izloženi materijali daju cjelokupni uvid u kolekcionarsku strast i interese uspješne znanstvenice i antropologinje, koja je umrla 1995. godine. Bliska prijateljica predsjednikove majke, Mattiebelle Gittinger, koja je i organizirala postav izložbe, izjavila je kako je svaki komad tkanine imao poseban značaj za Ann Dunham. Motivi što krase izložene materijale svjedoče o velikom poznavanju vrsne izrade tkanine iz Indonezije, čija je veleposlanstvo podržalo izložbu.

Batik tkaninu obilježava poseban i vrlo minuciozan način implementiranja ukrasa i karakterističan je za otok Javu. Iz velike kolekcije tkanina Ann Dunham, najljepše je za izložbu odabrala Obamina sestra, Maya Soetoro Ng, rođena u drugom braku s Lolo Soetorom.

Ona je na Havajima sačuvala na stotine predmeta koje je njihova majka godinama sakupljala. Posjeduje i značajnu kolekciju slamnatih šešira koje je predsjednikova majka jako voljela.

"Ann Duham nije bila bogata pa nije skupljala batike zbog kulturnog ili umjetničkog interesa, niti novca, nego kao znakove žive tradicije", izjavila je gospodja Gittinger.

ann dunham, obamina majkaAnn Dunham nastanila se na Javi početkom 60-ih godina, pa je radila u Fondaciji Ford i Svjetskoj Banci. Tada je, prije mnoštva drugih, pokrenula inicijativu mikro-kredita. Uspješna antropologinja, porijeklom iz Kansasa, koja je specijalizirala razvoj sela i ruralnu ekonomiju, zanimala se za sve oblike obrta kao izvora i mogućnosti razvoja tržišta u zemljama trećeg svijeta. 

Ann Duhama je umrla od raka kada joj je bilo 52 godine. Barak Obama je s njom proveo dio djetinjstva u Jakarti, prije nego što je otišao na Havaje, gdje su ga prihvatili i odgojili djed i baka,  majčini roditelji. Njegov otac, porijeklom Kenijac, napustio je obitelj kada je Obama imao dvije godine.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.