Da bi se zimi prilagodila promjenama temperature i okoline, koža mora često prilagođavati svoje biološke aktivnosti kroz reakcije termoregulacije, a s vremenom hidrolipidna barijera izgubi svoju zaštitnu snagu. Onda počinju problemi sa suhoćom... Kako im doskočiti?

zena, la roche posay nutritic

Zimi je koža stalno izložena agresivnom vjetru, niskim temperaturama, jakom grijanju u zatvorenim prostorijama, ali i suncu, pogotovo na skijanju. Da bi se prilagodila promjenama temperature i okoline, mora često prilagođavati svoje biološke aktivnosti kroz reakcije termoregulacije. Nivo sebuma, bogatog lipidima i znojem, se smanjuje. Posljedica toga je da hidrolipidna barijera oslabi te postane porozna čime se poveća gubitak vode iz površinskih slojeva kože. S vremenom hidrolipidna barijera izgubi svoju zaštitnu snagu. Postavlja se pitanje - kako to primijetimo na koži?

Dermatolozi razlikuju 4 klinička znaka suhe kože:

- zatezanje: osjećanje nelagode na koži
- osjetljivost: koža se jako odaziva na vanjske čimbenike (npr. hlad, vjetar, grijanje)
- nedostatak elastičnosti: gubitak vode isušuje kožu i smanjuje se njezina elastičnost
- hrapavost: površina kože postaje nepravilna, pojavljuju se ljuske i suha područja.

Uzrok koji se skriva u sva četiri klinička znaka suhe kože jest značajan nedostatak lipida. Lipidi su esencijalni sastojci kože koji jačaju njezin hidrolipidni film, prirodnu zaštitnu barijeru, koja štiti kožu od vremenskih i drugih agresivnih vanjskih čimbenika. Prirodno uravnotežena hidrolipidna barijera također daje koži mekoću i elastičnost putem zadržavanja vode u dubljim slojevima. 

la roche posay, nutriticInovacija za njegu suhe kože

Za njegu suhe i vrlo suhe kože lica La Roche-Posay predstavlja NUTRITIC, njegu koja preoblikuje suhu kožu i ponovno izgrađuje njenu zaštitnu pregradu.

NUTRITIC preoblikuje sva 4 znaka suhe kože nakon mjesec dana: osjećaj zatezanja, osjetljivost kože, pomanjkanje elastičnosti i hrapavost. 

Inovativna tehnologija s kompleksom biolipida

Ova iznimno nježna krema sadrži kompleks biolipida sastavljen od 11 bioloških lipida. Hranjiva i lagana, udvostručuje strukturu lipida gornjih slojeva kože, a rezultat je optimalna moć upijanja bez masnih tragova na koži. Prirodna zaštitna barijera ojačana je i zaštićena od agresivnih vanjskih čimbenika.

Njega NUTRITIC dostupna je u dvije teksture koje se razlikuju u koncentraciji hranjivih biolipida koja je prilagođena različitim stupnjevima suhoće kože - suha i vrlo suha koža.

- NUTRITIC s 2,5 %-tnom koncentracijom biolipida je primjeren za umjereno suhu kožu praćenu čestim osjećajem zatezanja, osjetljivošću te grubim i suhim predjelima.
- NUTRITIC s 5 %-tnom koncentracijom biolipida je primjeren za izrazito suhu kožu sa stalnim osjećajem zatezanja i nedostatkom elastičnosti, osjetljivošću te grubim, suhim predjelima koji se ljušte. Njega NUTRITIC odlična je podloga za šminku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.