Maglovito jesensko doba začinite smijehom - odličnom novom monokomedijom „Autostopistica" redatelja i pisca Marka Mikulandre, u kojoj debitira mlada glumica Natalija Vuković. Premijera je u zagrebačkom Off Theateru Bagatella, u subotu, 5. studenoga, u 19:30

autostopistica, teatar bagatella

Već samo ime „monokomedija" treba razjasniti. Običaj je da sve što glumac izvodi sam na sceni nazivamo monodramom. No, u monodrami se drami, a u monokomediji šali! Jer komedija nije isto što i drama, a ni drama, što i komedija! Kao što ni Shakespeare nije Molière, a Molière Shakespeare! Dobro, sve ovo stvar je kazališnih teoretičara, a ne komediografa, iako, složit ćete se, svatko ima pravo nazvati kazališni uradak „kako mu drago", pa si je eto, Marko Mikulandra, redatelj i pisac „Autostopistice", uzeo tu slobodu da svoju komediju nazove monokomedijom.

autostopistica, bagatella

Iako je „Autostopistica" pisana prije tri godine, posljednjih mjeseci bili smo svjedoci tužnih događaja na našim cestama i obilaznicama... „Autostopistica" naoko je tek zabavna i smiješna monokomedija o mladoj ženi koja, autostopirajući, doživljava niz avantura, no, pogledamo li predstavu s malo više pažnje, vidimo itekako dubok uvid u socio-političke probleme našeg društva. Već i samo stopiranje teško je nazvati pravim imenom. Možda je to hobi, možda hrabrost, možda manjak novca za vlak do Splita? Jedno je sigurno, autostopiranje postaje avantura koja ponekad završi sretno, a ponekad i nesretno!

autostopistica, bagatella

Parafrazirajući riječi mlade djevojke - Autostopistice - iz komedije, navodno nema ništa ljepšega nego kada vam, nakon nekoliko sati stajanja na cesti, odjednom iza guze zaškripe gume BMW-a, a vozač vam vikne:  „Upadaj, mala!" Ponekad vam stanu i takvi čudaci da morate u sekundi odlučiti - „ući ili ne ući?" Hamlet bi rekao - pitanje je sada! Iako za volanom vidi tipičog perverznjaka (iskustvo je ne vara), nakon nekoliko sati držanja palca u zraku, Autostopistica će pristati sjesti u makinu i crnome vragu pa i seksualnom manijaku! Naravno, čim je tip počne hvatati, Autostopistica ima već spremljeni tekst kao:  „HIV sam pozitivna" ili „idem u Split na presađivanje bubrega!"

autostopistica, bagatella

To su samo neke od dogodovština i iskustava jedne samosvojne mlade žene na cestama Lijepe naše, sve dok ne stopira autohtonog hrvatskog izvanzemaljca. Nažalost, to se sve ne može ispričati, to se mora vidjeti!

Premijera: subota, 5. studenoga 2011., 19:30, Off Theater Bagatella
Izvedbe: svaka subota, 19:30, Off Theater Bagatella

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.