Radovi triju suvremenih finskih umjetnika - Jana Kennetha Weckmana, Tarje Pitkänen-Walter i Teemu Kassila - bit će dio izložbe „Dijalozi u prostoru", u Muzeju Mimara od 15. siječnja do 7. veljače 2010.

suvremena finska umjetnost, muzej mimaraSlužbeno otvorenje održat će se u petak, 15. siječnja 2010. godine, s početkom u 19.00 sati u Muzeju Mimara gdje će publika imati priliku upoznati umjetnike. Izložba je zajednički pothvat Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Muzeja Mimara, posvećena Darku Glavanu, tragično preminulom kustosu Muzeja i inicijatoru ove izložbe.

Jan Kenneth Weckman koristi različite tehnike u svojim radovima, poput linoreza, litografije, fotografije i flomastera. Iako apstraktni, njegovi radovi posjeduju neke tradicionalne elemente. Weckman unosi puno vlastite osobnosti u svoju umjetnost te predstavlja izazov za svoju publiku. Od 1969. godine imao je 47 samostalnih i 35 grupnih izložbi u Europi i Japanu. Također je primio mnoge istaknute umjetničke nagrade. Weckman je također bivši dekan Škole za vizualnu kulturu pri Sveučilištu za umjetnost i dizajn, u Helsinkiju.

Radovi Tarje Pitkänen-Walter, pak, instalacije su koje su često trodimenzionalne i multi-senzorne. Od 1984. godine održala je sedam samostalnih i 28 grupnih izložbi u Europi, SAD-u i Brazilu. Pitkänen-Walter je pročelnica Odjela za slikanje i profesorica pri Akademiji likovnih umjetnosti u Finskoj. Također je potpredsjednica pri Nacionalnom vijeću za vizualnu umjetnost te stručnjak za kupovinu umjetnina za Helsinki City Art Museum. Dobitnica je nagrade Carnegie Art Award u 1999. godini, koja promiče suvremeno nordijsko slikarstvo i podržava istaknute umjetnike iz nordijskih zemalja.

Teemu Kassila je suprug veleposlanice Republike Finske i njegove slike su nadahnute umjetnošću, mitovima i filozofijom urođeničkih naroda, posebno Hopi indijanaca iz Arizone u SAD-u. U Zagrebu živi od 2007. godine i od tada se u njegovim djelima pojavila morsko plava nijansa koja se smatra utjecajem Jadranskog mora. Od 1973. godine svoje radove je predstavio kroz 17 izložbi u Engleskoj, Francuskoj, SAD-u, Danskoj i Finskoj. Uz umjetnost, od 1969. godine, Kassila se bavi filmom i kazalištem.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.