Meritu Arslani vjerojatno znate kao darovitu novinarku i reporterku. Sada ćete je znati i kao spisateljicu, i to sjajnu, jer njen je roman prvijenac doista nešto posebno na hrvatskoj književnoj sceni

anđeli će samo zaspati, merita arslani

Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju roman Merite Arslani „Anđeli će samo zaspati", su:

VANJA GORJANAC, OSIJEK

NATALIJA MAKARUN, POŽEGA

Anđeli nemaju raspored kada će tko umrijeti. Anđeli ne znaju zašto netko mora umrijeti. Tajna ostanka na ovom svijetu i napuštanja zemaljskog života ne može svakome biti otkrivena. U nju su upućeni samo odabrani. Misterij života i smrti otkriva se rijetkima. "Umrijet ćeš" je rečenica koja zvuči poput kletve, kao da umirućeg osuđuje na vječni pakao, a ne na vječni život. Onome tko umire ona uvijek zvuči tako.

Katarina je tridesetogodišnjakinja, živi u Zagrebu i radi na televiziji kao pisac scenarija za zabavne emisije. Jednog dana javlja joj se Danijel, njezin anđeo čuvar, koji joj je došao reći da je bolesna i da će umrijeti za tri mjeseca. Do tog dana Katarina nije ni znala da je bolesna, a i nikada nije razmišljala o anđelima čuvarima niti je mislila da oni zbilja postoje. Iako je vjerovala da postoji neki svijet izvan ovog svijeta u kojem živimo, nije očekivala da će baš ona biti ta koja će dobiti dokaz da postoji drugi svijet.  Ispočetka zbunjena, Katarina mu nije vjerovala da je uistinu anđeo, a kamoli njezin anđeo čuvar, ali je uz njegovu pomoć i trud pomalo počela otkrivati svijet u kojem će nastaviti živjeti nakon smrti. I dok joj Danijel otkriva kako izgleda život nakon smrti, Katarina iskorištava vrijeme koje joj je ostalo kako bi sumirala sve što je radila kroz život. Zajedno s njim prisjeća se nekih važnih stvari i događaja u životu i ti isti događaji je podsjećaju na neke pjesme i pomalo sa svojim anđelom čuvarom slaže "soundtrack" svog života. Danijel, od početka razočaran što je tako brzo došlo vrijeme za Katarinin odlazak uporno nastoji smisliti kako da Katarina živi još neko vrijeme. Pokušao je uvjeriti ostale anđele da Katarinu ostave tamo gdje je, ali to ostaje samo njegova želja. Danijel priliku vidi u jednom neočekivanom događaju. Katarini jedan od kolega s kojim radi pet godina otkriva kako je u nju zaljubljen već jako dugo, ali joj ranije nije imao hrabrosti to reći. Zbunjenoj Katarini ovo je najmanje što joj u trenutku kada umire treba, a ni do sada baš nije imala  sreće u ljubavi i pomalo joj je bilo dosta ljubavnih avantura.  Međutim, Katarina ne zna da su anđeli popustili Danijelovim zahtjevima i dogovorili se ako se Katarina ovaj put uspije zaljubiti da će je pustiti da živi...

Evo što o romanu prvijencu Merite Arslani kaže njen kolega Ante Tomić: „Anđeli u Zagrebu? Zajebi to, Merita, htio sam reći. Nema anđela, barem ne danas i ovdje, samo su đavli oko nas. Mišljenje sam, srećom, ipak ostavio neizrečeno i uzeo čitati. Nježnost i suosjećajnost ove knjige naposljetku su mi slomili cinizam. Zaklopio sam korice i pomislio, čovječe, pa ovo je dobro. Sad jedva čekam umrijeti."

O autorici: Merita Arslani rođena je 1974. godine u Zadru gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala francuski i latinski. Za vrijeme boravka u Londonu upisuje i završava studij novinarstva na London School of Journalism. Po povratku iz Velike Britanije počinje raditi kao novinarka u Slobodnoj Dalmaciji, a potom na Gradskoj televiziji Zadar gdje uređuje informativni program i pokreće emisiju o kulturi "Suglasja". Prelaskom u Zagreb 2003. godine počinje raditi u "Jutarnjem listu" gdje piše o različitim temama, radi intervjue i piše reportaže o događajima iz cijelog svijeta.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.