Auguste Escoffier (1846. – 1935.) bio je francuski majstor kuhar bez premca čiji utjecaj na iskustvo restoranskog objedovanja i vrhunsku kuhinju osjećamo i danas. Usto je bio i kompliciran muškarac – dobar, ali nepopustljiv, opsjednut hranom i strahovito gladan, u stanju biti silno strastven i nedokučivo suzdržan. Svojim nas bujno izmaštanim novim romanom N. M. Kelby prenosi u Escoffierov svijet, pletući senzualnu priču o hrani i čežnji, ratu i ljubavi

bijeli tartufi zimi

Početak romana vodi nas na kraj Escoffierova života, u vrijeme kad on piše memoare. Bio je svjedok burnih povijesnih događaja pa iz jedinstvene perspektive pripovijeda o danima kad je bio kuhar u Francusko-pruskom ratu, majstor kuhar za beau monde u Parizu i londonskom Savoyu te pouzdanik kraljeva i svjetskih vođa.

U srcu Escoffierove priče zapravo je ljubav prema dvjema vrlo različitim ženama: Sari Bernhardt, slavnoj po ljepoti i nehajnosti, jednoj od najobožavanijih žena tog doba, te vlastitoj supruzi, nezavisnoj i profinjenoj pjesnikinji Delphine Daffis, čiju je ruku Escoffier dobio na okladi ali je glavninu karijere proveo odvojen od nje.

Escoffier je sad u mirovini i vratio se Delphine. Ona zahtijeva samo jedno: da stvori jelo koje će nositi njezino ime kao što je to učinio za mnoge druge, uključujući i Saru Bernhardt i kraljicu Viktoriju. No kako je moguće sažeti kompleksnost ljubavi u jednom jedinom receptu?

Veliki majstor kuhar nije to znao. Uz pomoć tvrdoglave mlade kuharice, Sabine, koja silno nalikuje na Saru Bernhardt, Escoffier mora ponovno otkriti emocionalni potencijal hrane, njezinu sposobnost da izrazi strast, kajanje, tugu, oprost i ljubav.

O autorici: N. M. Kelby autorica je hvaljenih romana In the Company of Angels i Whale Season te dobitnica, između ostalih, Floridske književne nagrade za knjigu A Travel Guide for Reckless Hearts. Živi u St. Paulu u Minnesoti. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.