"Umjetnik" je oda starom Hollywoodu, crno-bijeli, nijemi film, koji je oduševio i publiku i kritiku te osvojio niz nagrada, uključujući i 5 Oscara, među kojima i onaj za najbolju režiju i najbolju glavnu mušku ulogu

umjetnik

Hollywood, 1927. godine. George Valentin (Jean Dujardin) jedan je od vladara nijemog platna, idol prepoznatljiv po tankim brčićima i bijeloj košulji. Glumio je u egzotičnim pričama punim intrige i hrabrih poteza za studio Kinograph kojeg je vodio veliki mogul Al Zimmer (John Goodman). Zahvaljujući uspjehu, imao je elegantnu palaču i jednako elegantnu suprugu Doris (Penelope Ann Miller). Svakog ga je dana do studija vozio odani šofer Clifton (James Cromwell), a tamo ga je čekalo mnoštvo postera s njegovim nasmiješenim licem. Dok sretno kroči kroz mnoštvo obožavatelja i reportera, George je čovjek koji se ne razlikuje od svoje persone - zvijezde sigurne u vlastitu budućnost.

Plesačica Peppy Miller (Bérénice Béjo) imat će budućnost kakvu si sama stvori. Živahna i vedrog duha, zaraznog osmjeha i velike lakoće pokreta, odlazi na premijeru Georgeovog filma, a kasnije je statistica u njegovom najnovijem filmu. U kratkoj plesnoj sceni njihov ritam je potpuno usklađen, ali nakon završetka snimanja svatko se vraća na svoje mjesto u piramidi Hollywooda.

Hollywood uskoro pada pred novom starletom: zvučnim filmom. George ne želi sudjelovati u novoj tehnologiji. Kinograph se priprema na potpuno odustajanje od snimanja nijemih filmova i George mora odabrati hoće li prihvatiti zvuk (kao mlada zvijezda u usponu, Peppy Miller) ili riskirati odlazak u zaborav.

umjetnik

Ovaj prekrasan crno-bijeli film koji bez riječi, vrhunskom estetikom, duhovitošću i snažnim scenama utjelovljuje prošla vremena, iskrene osjećaje i životne vrijednosti, nikako nemojte propustiti. Doba starog Hollywooda dočarano je na čaroban i poetičan način, režija je vrhunska, a gluma maestralna.

"Umjetnik" je ovjenčan brojnim nagradama - čak 5 Oscara (za najbolji film, režiju, glavnog glumca, glazbu i kostime), Zlatnim Globusima, nagradama BAFTA i mnogim drugima.

Film u hrvatska kina stiže 1. ožujka.  

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.