U sklopu projekta "Oni dolaze" predstavljamo vam mlade umjetnike Luku Hrgovića i Duju Medića s izložbom "Magnum 365". Otvorenje izložbe održat će se u petak, 27. siječnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Ono što je iznimno zanimljivo u izložbi fotografija dvojice umjetnika je poigravanje suvremenim shvaćanjem muškosti, ali i modnim kanonima. Luka Hrgović i Duje Medić ne štede nikoga - ni supermodele, ni slavne fotografe, ni holivudske zvijezde, ni stiliste, ali ni sami sebe

magnum 365

U svijetu mode i glamura većina aktera sama sebe uzima vrlo ozbiljno, stavljajući se na osobni oltar taštine, oltar koji najčešće sami i štuju. Veliki se kapital na globalnoj razini vrti u fashion biznisu pa je onda i cijela mistifikacija oko njega dobila mitske značajke. Opsjednutost modom i trendovima, modnim magazinima, topmodelima i skupim kampanjama, postaje iz dana u dan toliko iritantna, da nas umjetnički koncepti koji ironiziraju mainstream modu i modne medije, u posljednje vrijeme puno više vesele od najnovije kolekcije Chanel Haute Coutre.

Revolver kao simbol muškosti

Upravo su u svijetu high fashiona mladi hrvatski umjetnici Luka Hrgović i Duje Medić pronašli inspiraciju za svoj umjetnički koncept „Magnum 365". Koliko mi žene znamo, Magnum 365 je neko jako opako oružje, Google kaže da je riječ o super gunu, kojim barataju samo pravi frajeri - revolver kao simbol tipične „muške" igračke. E pa kao prvo, ono što nam se sviđa kod Luke i Duje, jest da nam, u vrijeme kad muški manekeni poput Andreja Pejića nose ženske revije, svi muški modeli izgledaju poput dječaraca i nose kapute s ružama, ova dvojica umjetnika pred oči vraćaju dlakavog „pravog" muškarca, sublimiranog u mačističkom oružju - Magnumu 365.

Moda s jedne strane negira ženstvenost - dovodeći na piste hodajuće skeletone koje je bolno gledati i koji uništavaju ljepotu svake vrhunske haljine; ali s druge strane, moda današnjice negira i muškost - ako pogledate muške revije unatrag 10-ak godina, vidjet ćete isto tako mršave, bezlične muške modele, depiliranih prsa, u odjeći koja je često odbojna i ružna „normalnom" muškarcu.

Luka Hrgović (završio Animirani film i nove medije na Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu) i Duje Medić (Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika), humoristično, cinično i dozlaboga inteligentno ironiziraju kanone muškosti te dovode u pitanje „svetost" mode, modnih magazina, editorijala, kampanja i revija.

magnum 365

Kako u katalogu izložbe „Magnum 365" kaže Feđa Gavrilović: „Većina suvremenih 'teoretičara' zasigurno bi izložbu shvatila ironično, ali ironija je često prisutna kako bi se kritiziralo društvo." - i u tome nema ništa loše jer toliko toga u suvremenom društvu zove da se kritizira, a ponajviše umišljena i iritantno napuhana samozvana modna elita.

Moda je pomodna, umjetnost je pomodna

Na izložbi ćete vidjeti npr. fotografije Duje Medića u pozama Burta Reynoldsa (fotografija Francesca Scavulla bila je prvi muški akt objavljen u novinama, Cosmopolitan (1972.) zbog koje je to izdanje prodano u trideset i šest milijuna primjeraka), Davida Hasselhoffa (isti časopis, 1990.) i Seana Conneryja (iz filma Zardoz Johna Boormana, iz 1974.). Te fotke odgovaraju njegovu stavu o nužnosti dlaka na prsima muškaraca, zaboravljenom trendu koji za tog mladog grafičara znači muževnost.

Ono što je na izložbi također zanimljivo jest kratki lažni dokumentarac u kojem Duje Medić glumi supermodela Bianca Medica, a Luka Hrgović fotografa Lucasa Hasselblada koji zajedno rade modne editoriale, „performanse" i drugo. Pretencioznost modnog svijeta i vječne fascinacije ljudi neostvarenih na nekom kojem drugom polju, ironizirana je do groteske.

magnum 365

„Kako bi ukazali na stanje današnjice koja se ne trudi oko stvarnih umjetničkih kriterija, oba umjetnika odlučila su ponuditi ogledalo današnjice - ovu izložbu koja glorificira svijet mode, baru površnosti u koji se umjetnički svijet pretvorio. Njegova pretencioznost istaknuta je u filmu izjavama „fashion is art, art is fashion", od kojih se druga (namjerno) prevodi kao „umjetnost je pomodna"." - stoji u katalogu izložbe.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.