Ovaj roman definitivno zaslužuje mjesto uz Bachova „Galeba Jonathana Livingstona", Coelhova „Alkemičara" i Martelov „Pijev život"! Nakon što se roman „Umijeće utrkivanja po kiši" našao na listi bestselera New York Timesa i ostao ondje punih 47 tjedana, Universal Pictures Studio je za njega otkupio filmska prava, a glavnu ulogu u filmu glumit će Patrick Dempsey

garth stein, umijeće utrkivanja po kiši

Roman američkog pisca i filmskog producenta Gartha Steina ispričan iz perspektive jednog psa postao bestseler New York Timesa i zadržao se na popisu New York Timesovih uspješnica preko 3 godine. „Umijeće utrkivanja po kiši" potresna je, ali protkana humorom te u konačnici optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi.

Enzo je idealan pripovjedač. On je pas, križanac između labradora i terijera, frustriran nemogućnošću da govori, ali su  zato njegova osjetila izoštrenija, njegove emocije manje komplicirane od ljudskih. Enzo zna da je različit od drugih pasa: filozof s gotovo ljudskom dušom, znanje je stjecao gledajući dokumentarce na televiziji i pažljivo slušajući riječi svoga gazde Dennyja Swifta. Gledajući po čitave dane stare snimke autoutrka svojega gospodara, Enzo smišlja aforizme u stilu istočnjačkih koana koji se odnose na utrkivanje ali i na sam život, i iščekuje dan kad će njegov pseći život biti okončan i kad će se reinkarnirati kao čovjek.

Denny Swift izabrao je Enza iz legla na farmi blizu Washingtona i nazvao ga prema Enzu Ferrariju, slavnom talijanskom vozaču autoutrka. Njih dvojica žive u Seattleu gdje Denny radi kao automehaničar i sanja o tome da se probije u krug profesionalnih vozača autoutrka. Enzo je uz Dennyja kad Denny upoznaje Eve, zaljubi se u nju, ožene se i dobiju kćerkicu Zoe. Uz njega je i kada se Eve razboli od raka i kad se njegov voljeni gospodar suoči s nizom tragedija - smrću voljene žene, sudskom bitkom s njezinim roditeljima za skrbništvo nad obožavanom kćeri Zoe i lažnom optužbom za silovanje. Promatrajući Dennyja Enzo je stekao dubok uvid u ljudski život i shvatio da se život - baš kao i auto-utrke - ne svodi naprosto na brzinu. Koristeći se disciplinom i inteligencijom, tehnikama potrebnim za sudjelovanje u auto-utrkama, čovjek se može uspješno suočiti sa životnim iskušenjima.

O autoru: Garth Stein je američki pisac i filmski producent, a knjiga „Umijeće utrkivanja na kiši" njegov je treći roman. Stein je diplomirao na Sveučilištu Columbia i režirao i producirao dokumentarne filmove koji su mahom nagrađivani na raznim festivalima, a za film „The Lunch Date" osvojio je i Oscara. Osim snimanja filmova Stein se bavi i pisanjem te je dosad objavio tri  romana i jednu dramu. Sudjelovao je i u autoutrkama, no odustao je od tog sporta nakon teške nesreće koja mu se dogodila kad je vozio utrku po kišnom vremenu.

Cijena mekog uveza: 129 kn
Cijena tvrdog uveza: 159 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.