Radnja romana događa se u južnokineskoj pokrajini Hunan u 19. stoljeću i govori o ženama surovo sputanima krutim društvenim kodeksom - životom u izolaciji, surovim običajem povezivanja stopala djevojčicama, nametnutim brakovima, inferiornom položaju u rodnom i muževljevom domu te o konfucijevskim izrekama i bezbrojnim tradicionalnim vjerovanjima koja su prožimala svakodnevni život...

sniježnica i tajna lepeza, lisa see

Dvije čitateljice koje od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju bestseler Lise See "Sniježnica i tajna lepeza", su:

NIKOLINA MASAR, ZAGREB

LILI KOVAČIĆ, KOTORIBA

Roman počinje podrobnim potresnim opisom povezivanja stopala, bolnog i mučnog obreda kroz koji su Ljiljan i njene sestre prošle u dječjoj dobi, pretvarajući se potom u živopisan prikaz obiteljskog i seoskog života u zabačenoj kineskoj pokrajini. Najdojmljiviji je opis komuniciranja žena uz pomoć nu shua, tajnog "ženskog pisma", kojim se dopisuju Ljiljan i njezina srodna duša Sniježnica, a koje u Hunanu ima tradiciju preko 1000 godina. Koristeći se tajnim ženskim nu shu pismom, Ljiljan provodi svoje zadnje godine pišući o sjećanjima na obrede, ceremonije i poduke kroz koje je prolazila kao žena, o svojoj čežnji za ljubavlju i o prijateljstvu koje joj je obilježilo život.

Već u ranom djetinjstvu sudbina koja joj je bila određena pripadništvom srednjoj klasi dramatično se izmijenila kad je lokalni proricatelj zaključio da će njezina lijepo formirana stopala učiniti podobnom za udaju u obitelji višeg statusa i za posebno obredno prijateljstvo s laotong ("srodnom dušom").

O autorici: Lisa See se na listi bestselera pojavila 1995. godine, sa poviješću svoje obitelji "On Gold Mountain", koju je NY Times tada proglasio i knjigom godine. Upravo stvaranje prve knjige dalo joj je i ideju za njen prvi roman, "Flower Net" koji je objavljen 1997. i odmah je osvojio publiku i kritiku. Brojne su ga novine proglasile knjigom godine, a između ostalog i Amazon.com. "Sniježnica i tajna lepeza" njen je najnoviji roman i po izlasku je odmah zasjeo na vrhove top ljestvica eminentnih časopisa i novina. Lisu See je Organizacija kinesko-američkih žena 2001. proglasila Nacionalnom ženom godine, a 2003. je također dobila i nagradu Kinesko-američkog muzeja "History Makers Award". Lisa See je udata i sa obitelji živi u Los Angelesu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.