Ovogodišnje izdanje Vox Feminae festivala održati će se od 3. do 8. studenog 2011. u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha. Među filmovima koji će biti prikazani na Festivalu, posebno se ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma

5 vox feminae festival

Vox Feminae festival promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe umjetnica i različitih kolektiva, te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere. Cilj ove manifestacije koju organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je poticajan za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

Seksualnost kroz film

Jubilarno peto izdanje festivala je posvećeno filmu pa će u sklopu natjecateljskog programa biti prikazano oko 30 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Među njima se posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma kao što su A(S)eksual redateljice Angele Tucker, Orgasam Inc. redateljice Liz Canner, te Orchids - Moja interseksualna avantura autorice i glavne protagonistice filma Phoebe Hart. Uz filmove posvećene seksualnosti na programu će se naći i radovi koji tematiziraju rod kroz različite intimne odnose i kontekste kao što su punk pokret i industrije zabave za djecu i odrasle poput pornografije, Disneylanda i nogometa.

Ženski likovi u hrvatskom filmu

Tema teorijskog dijela ovogodišnjeg festivala su ženski likovi u hrvatskom filmu, a biti će obrađena kroz video prezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara koji će biti dostupni i putem portala VoxFeminae.net

Završna večer festivala održat će se u Comedy Clubu 'Studio Smijeha' gdje će se uz  stand-up nastupe najpoznatijih hrvatskih komičarki odigrati i nagradni pub-kviz čiji cilj je potaknuti sudionike/ce festivala da se informiraju o ženama koje su ostavile traga u javnim angažmanima, pop kulturi, umjetnosti i društvu općenito te tako sudjeluju u jačanju vidljivosti djelovanja žena.

5. Vox Feminae festival se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za ravnopravnost spolova, te Ureda za kulturu Grada Zagreb, a dio programa realiziran je i uz podršku Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.