Novi roman  Lise See, "San o sreći", nastavak je priče o sestrama Pearl i May, glavnim junakinjama "Djevojaka iz Šangaja" u kojem ulogu heroine preuzima devetnaestogodišnja Joy. Otkrivši dugo čuvanu tajnu o svojem porijeklu - da joj je biološka majka May, a ne Pearl - Joy odluči poći u komunističku Kinu  da bi pronašla svojeg biološkog oca, ali i zato što je  privučena komunističkim idealom pravednog društva

san o sreći, lisa see

Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju bestseler Lise See "San o sreći", nastavak njenog prekrasnog romana "Djevojke iz Šangaja", su:

VALENTINA TURZA, VUKOVAR

VESNA BRNADIć, SLOBODNICA

U "Djevojkama iz Šangaja" pratili smo uzbudljivu i potresnu priču o sestrama Pearl i May - od vremena kad su pozirale kao modeli u "Azijskom Parizu", preko bijega od japanske invazije do njihovog novog života u Los Angelesu. U nastavku priče, u romanu "San o sreći", Pearl se nakon dvadeset godina vraća u Šangaj u potrazi za Joy - čiji je bijeg u Kinu potaknut povrijeđenošću, idealizmom i željom da pronađe svojeg pravog oca, slikara Z. G.-a.

Joy i Z. G. odlaze u zabačenu  kinesku provinciju gdje sudjeluju u pokretanju Komune zelenog zmaja, u sklopu Maovog pokreta za stvaranje narodnih komuna nazvanog "Veliki skok naprijed". No san o komunističkom raju ubrzo rasprši  epidemija gladi izazvana bizarnom agrikulturnom politikom komunističke vlasti. Procjene broja žrtava "Velikog skoka naprijed" govore o 45 milijuna umrlih, a Lisa See tu zastrašujuću epizodu iz kineske povijesti opisuje kroz potresnu priču o ljudskoj izdržljivosti, nepokorenom duhu i snazi ljubavi između majke i kćeri.

Iz kritika:

Jedna od onih knjiga koje teško ispuštate iz ruku i čitate do dugo u noć. Sa svakim novim romanom Lisa See postaje sve bolja i uvjerljivija., „La Times"

Lisa See još je jednom uspjela dočarati autentičan, vizualno fascinantan svijet., „The Washington Post"

Krajnje dojmljiva epska priča o Maovoj komunističkoj Kini., „Times"

O autorici: Lisa See autorica je kinesko-američkih korijena čiji povijesni romani redovito postižu status bestselera i pohvale kritičara te dobivaju brojne književne nagrade. U svojim romanima autorica se bavi pričama iz prošlosti i sadašnjosti koje su bile izgubljene, zaboravljene ili pak namjerno prikrivene a naročito ju intrigira kultura i tradicija kineskog dijela njezine obitelji. Lisa See je autorica uspješnica "Djevojke iz Šangaja", "Zaljubljena Peonija", "Snježnica i tajna lepeza" (po kojoj je snimljen i film), "Mreža cvijeća" (nominirana za nagradu Edgar) i "Zmajeve kosti", kao i hvaljenih memoara "Na Zlatnoj planini". Organizacija kineskih žena u Americi 2001. proglasila ju je ženom godine. Živi u Los Angelesu.

S engleskoga prevela: Duška Gerić Koren

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.